Ucraina are un nou avocat al poporului. Cine o înlocuiește pe Liudmila Denisova, demisă de Parlament

Ucraina are un nou avocat al poporului. Cine o înlocuiește pe Liudmila Denisova, demisă de Parlament

Rada Supremă de la Kiev l-a desemnat pe Dmitro Lubinets noul avocat al poporului în Ucraina. Vineri, 1 iulie, parlamentul ucrainean a aprobat numirea lui, a anunțat deputatul Yaroslav Zhelezniak. Parlamentarul a condus comisia pentru drepturile omului. La sfârșitul lunii mai, Liudmila Denisova a fost demisă din funcție, după ce jurnaliştii şi activiştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele ei despre violurile comise de soldaţii ruşi, considerate insensibile sau lipsite de respect faţă de supravieţuitori.

Dmitro Lubinets este noul avocat al poporului în Ucraina

Plecarea Liudmilei Denisova din funcția de Avocata Poporului a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare. Au fost 234 de voturi pentru, nouă împotrivă și 28 de abţineri. Rada Supremă a Ucrainei a concediat-o cu aproape un an înainte de încheierea mandatului său, din cauză că nu a reușit să ajute la organizarea coridoarelor umanitare și a declarațiilor deplasate despre violatorii ruși.

„Doamna Denisova şi-a exercitat cu greu autoritatea de a organiza coridoare umanitare, de a proteja şi de a face schimb de prizonieri, de a se opune deportării oamenilor şi copiilor din teritoriile ocupate, precum şi alte activităţi legate de drepturile omului”, a precizat Pavlo Frolov, membru al parlamentului din partea partidului preşedintelui Volodimir Zelenski.

Decizie aprobată de Rada Supremă

Parlamentarii l-au numit pe Dmitro Lubinets noul comisar pentru drepturile omului. După cum a postat deputatul Yaroslav Zhelezniak pe Telegram, decizia a fost susținută de 250 de membri ai Parlamentului.

„După o oră de discuție, candidatura lui Dmitro Lubinets pentru postul de comisar al Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului a fost aprobată”, a scris politicianul.

Parlamentul a demis-o pe Liudmila Denisova

La 31 mai, parlamentarii din Ucraina au revocat-o pe Liudmila Denisova din funcția de avocat al poporului. Ulterior, președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, a înaintat Parlamentului o propunere de numire a lui Dmitro Lubinets, șeful Comitetului pentru drepturile omului, dezocuparea și reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din Donețk, regiunile Lugansk și Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, minorități naționale și relații interetnice, în calitate de „Ombudsman”, notează Ukrinform.

Vicepremierul Irina Vereşciuk a organizat coridoarele de evacuare a civililor ucraineni şi a negociat mai multe schimburi de prizonieri. Decizia anti-Denisova a survenit după întâlnirea partidului aflat la putere în Rada Supremă, condusă de consilierul prezidenţial David Arahamia.

Comentarii deplasate despre violuri și crime

Presa din Ucraina a fost indignată de retorica detaliilor oferite de Liudmila Denisova despre violurile și crimele comise de ruși în timpul războiului. Astfel, zeci de jurnalişti au făcut apel la Avocatul Poporului să ajusteze comunicarea în conformitate cu etica difuzării unor astfel de informaţii sensibile.