18 mai 2022 | 18:54

Turcia a blocat negocierile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

ULTIMA ORĂ
Turcia a blocat negocierile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

Turcia a blocat, miercuri, discuțiile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, după ce aceste două țări nordice au depus cererile oficiale, punând sub semnul întrebării intrarea rapidă în Alianța Nord-Atlantică. O sursă din cadrul blocului militar a dezvăluit că oficialii NATO intenționau să discute despre acest subiect chiar astăzi, dar negocierile nu au început din cauza Ankarei.

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, blocată de Turcia

Suedia și Finlanda au solicitat integrarea în NATO, după ce ambele țări au fost neutre de-a lungul Războiului Rece. Decizia este una dintre cele mai semnificative schimbări în securitatea Europei, spun experții. Însă, liderii acestor state au de depășit un obstacol pentru a deveni state membre, deoarece Turcia se opune ferm aderării. A blocat negocierile.

Amânarea discuțiilor pune sub semnul întrebării planurile de acceptare rapidă a Finlandei și Suediei în NATO, poate chiar într-o săptămână sau două, după cum a anunțat anterior secretarul general Jens Stoltenberg.

Potrivit Financial Times, un oficial turc a confirmat că Ankara s-a opus procesului de negociere, însă dă asigurări că Turcia nu exclude complet perspectiva acceptării celor două state scandinave.

„Nu spunem că nu pot fi membre NATO. Dar trebuie să fim pe aceeași lungime de undă, pe aceeași pagină, cu privire la amenințarea cu care ne confruntăm”, a declarat acesta, adăugând că „vrem să ajungem la o înțelegere (…) cu cât putem ajunge mai rapid la o înțelegere, cu atât mai rapid pot începe discuțiile despre aderare”.

Erdogan refuză orice fel de negociere

Declarațiile oficialului de la Ankara sunt mult mai nuanțate decât cele ale președintelui Recep Erdogan, care a refuzat recent orice discuție despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Liderul turc le-a transmis diplomaților celor două țări să nu se obosească să se deplaseze la Ankara pentru negocieri.

Acuzații aduse celor două țări nordice

Turcia susține că Suedia și Finlanda oferă refugiu unor persoane pe care Ankara le cataloghează ca având legături cu organizații teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan și susținătorii clericului Fethullah Gulen.

„Niciuna din aceste țări nu are o atitudine clară, deschisă, față de organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele? Ei vin în Turcia luni. Vin să ne convingă? Mă scuzați, dar n-ar trebui să se obosească”, a spus Erdogan.

Toate cele 30 de țări membre ale NATO trebuie să aprobe cererile Suediei și Finlandei privind aderarea, însă, procesul poate începe doar după ce Alianța occidentală emite un protocol de accedere și le invită oficial pe acestea să se alăture organizației.