Trupele ruse au furat un camion cu ajutoare venit din România către Ucraina. Șoferul a scăpat cu viață

Trupele ruse au furat un camion cu ajutoare venit din România către Ucraina. Șoferul a scăpat cu viață

Armata rusă ar fi capturat un camion care venea din România cu ajutoare pentru Ucraina și a furat toată încărcătura din el, adică alimente și medicamente. Se pare că șoferul a scăpat cu viață pentru că era român. Acest lucru a fost dezvăluit de europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, întâmplarea fiind auzită de la voluntari.

Camion trimis cu ajutoare din România în Ucraina, jefuit de ruși

Fondatorul grupului „Uniți pentru Ucraina”, care a venit în sprijinul oamenilor fugiți din calea războiului, a relatat o întâmplare auzită de la voluntari. Potrivit europarlamentarului USR, Vlad Gheorghe, un camion al fundației trimis cu ajutoare în Harkov a fost capturat de ruși. Soldații lui Vladimir Putin au furat alimente, medicamente şi produse de igienă personală. Conducătorul vehiculului a scăpat cu viață deoarece avea pașaport românesc.

„Un paşaport românesc în perioada asta e aur în Ucraina. Poţi să treci graniţa, poţi să pleci din ţară, poţi să faci multe lucruri. Chiar am o poveste pe care mi-au spus-o colegii noştri voluntari zilele trecute. Au trimis un camion care a fost capturat de ruşi. Noi nu trimitem armamament, doar alimente, medicamente şi produse de igienă personală. Asta-i tot ce trimitem. Camionul respectiv a fost oprit de ruşi, au fost furate produsele. Dar pentru că acel camion avea numere româneşti şi şoferul avea paşaport românesc, nu i-au făcut nimic.

E emblematică imaginea asta: un camion special cu ajutoare trimis cu un şofer român spre Harkov a fost oprit de ruşi, a fost furat, dar şoferul a fost lăsat să se întoarcă cu camionul gol. Dacă nu avea paşaport românesc, şoferul ar fi fost împuşcat, iar camionul ar fi fost furat cu totul. Deci scăparea şoferului a fost paşaportul românesc”, a explicat politicianul, pentru News.ro.

Grupul „Uniți pentru Ucraina” a fost fondat de Vlad Gheorghe

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a creat chiar înaintea invaziei rușilor grupul „Uniți pentru Ucraina”, care a venit în sprijinul refugiaților ucraineni. Comunitatea numără aproape 300.000 de persoane care ajută lumea cu bunuri, transport sau cazare.

„Pe 11 februarie am făcut grupul „Uniţi pentru Ucraina”, iar pe 12 l-am pus public. A plecat de la informaţiile foarte multe din presă – şi care erau extrem de credibile – că Putin va ataca Ucraina, doar că nu ştiam când. Era absolut evident că principala problemă a României vor fi refugiaţii. (…)”, a mai spus europarlamentarul USR.

Critici pentru autoritățile române

Vlad Gheorghe a criticat autorităţile din România din cauză că nu au fost nicăieri şi nici acum nu fac mare lucru, pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni: „Dacă nu erau voluntarii şi asociaţiile, am fi avut o problemă umanitară uriaşă în România. Repet, autorităţile nu au fost nicăieri. După o săptămână, Raed Arafat a ieşit să zică că avem de toate”.

Citește și: