Traseul banilor și misteriosul spion M118. Omul care ar putea dezlega misterul celui mai mare scandal din istoria Bruxelles-ului
Un agent al serviciilor secrete marocane, identificat ca fiind Mohamed Belahrech, a apărut ca fiind unul dintre operatorii cheie în scandalul de corupție din Qatar, care a zguduit din temelii Parlamentul European. Numele său de cod este M118 și de ani de zile fost în jurul agențiilor de spionaj europene.
Belahrech pare să se afle în centrul unei rețele complicate care se întinde din Qatar și Maroc până în Italia, Polonia și Belgia. El este suspectat că a fost implicat în ultimii ani în eforturi intense de lobby și în presupuse acte de corupție care au vizat europarlamentari europeni. Și se pare că este cunoscut de ceva vreme de serviciile de informații europene.
Rabatul se află din ce în ce mai mult în centrul atenției, pe măsură ce atenția se extinde dincolo de rolul Qatarului în acuzațiile de corupție a europarlamentarilor europeni, în urma cărora poliția belgiană a confiscat echipamente și peste 1,5 milioane de euro în numerar în cadrul unor raiduri în cel puțin 20 de locuințe și birouri.
Ministrul belgian al justiției, Vincent Van Quickenborne, a oferit săptămâna trecută un indiciu voalat că Marocul a fost implicat în această anchetă. Vorbind în fața parlamentarilor belgieni, el s-a referit la „o țară care în ultimii ani a fost menționată când vine vorba de interferențe”. Se înțelege că aceasta se referă la Maroc, deoarece serviciul de securitate al Rabatului a fost acuzat de spionaj în Belgia, unde există o mare diasporă de marocani.
Potrivit cotidianului italian La Repubblica și cotidianului belgian Le Soir, Belahrech este una dintre legăturile care îl leagă pe fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri de serviciul secret marocan, DGED. Politicianul italian Panzeri se află în prezent în închisoare, fiind acuzat preliminar de corupție în cadrul anchetei privind cumpărarea de influență în Parlamentul European de către Maroc și Qatar, potrivit Politico.
Personajul enigmatic ar putea fi cheia misterului
Într-un cache de telegrame diplomatice marocane scurse de un hacker în 2014 și 2015, Panzeri este descris ca fiind „un prieten apropiat” al Marocului, „un aliat influent” care este „capabil să lupte împotriva activismului crescând al dușmanilor noștri în Parlamentul European”.
Anchetatorii analizează acum cât de apropiat era Panzeri de Maroc. Cererea de extrădare belgiană pentru soția și fiica lui Panzeri, care ar fi și ele implicate în scandalul de corupție, menționează „cadouri” din partea lui Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului la Varșovia.
Timp de mai mulți ani, Panzeri a împărțit președinția comisiei parlamentare mixte UE-Maroc cu Atmoun, un diplomat experimentat, dornic să promoveze interesele Marocului la Bruxelles.
Dar acum se suspectează că Atmoun primea ordine de la Belahrech, care este „un om periculos”, a declarat pentru Le Soir un oficial care are cunoștință de anchetă.
Belharech ar putea fi, de asemenea, cheia pentru dezlegarea unuia dintre misterele persistente ale scandalului Qatar: traseul banilor. O cerere de extrădare belgiană se referă la un personaj enigmatic legat de un card de credit dat rudelor lui Panzeri – care este cunoscut sub numele de „gigantul”. Se speculează dacă Belahrech ar putea fi acest gigant.