03 nov. 2022 | 13:55

Traiul în Europa ar putea deveni un „iad”: fenomenul este de două ori mai grav aici

ACTUALITATE
Traiul în Europa ar putea deveni un „iad”: fenomenul este de două ori mai grav aici

Schimbările climatice par să-și pună amprenta din ce în ce mai mult asupra planetei noastre, iar acest lucru este cu atât mai vizibil în Europa.

Se pare că aici, în Europa, schimbările se produc de două ori mai rapid decât în alte părți ale lumii, de aici rezultând creșterea galopantă a temperaturii. Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a lansat un semnal de alarmă, în acest sens.

Ce se se va întâmpla în Europa

Practic, potrivit raportului de anul trecut, temperatura din Europa a crescut cu o rată medie de aproximativ 0,5 C la zece ani. Acest lucru a dat naștere unor fenomene greu de suportat, cum ar fi inundațiile excesive sau chiar incendiile de vegetație.

„Europa prezintă o imagine în direct a unei lumi care se încălzește și ne reamintește că nici măcar societățile bine pregătite nu sunt ferite de impactul fenomenelor meteorologice extreme”, a declarat secretarul general al OMM, prof. Petteri Taalas.

„Anul acesta, la fel ca în 2021, mari părți ale Europei au fost afectate de valuri de căldură extinsă și de secetă, care au alimentat incendiile de vegetație”, a mai spus oficialul.

Pe viitor, ne așteptăm ca situația să se înrăutățească, temperaturile din Europa având șanse reale să crească cu o rapiditate dublă față de media globală.

„În ceea ce privește atenuarea, ritmul bun în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în regiune ar trebui să continue, iar ambiția ar trebui să crească în continuare. Europa poate juca un rol cheie în realizarea unei societăți neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului, pentru a îndeplini acordul climatic de la Paris”, a declarat, de asemenea, Taalas.

Acest lucru se întâmplă pentru că Europa deține un procent mare de uscat, care se încălzește mult mai repede. În plus, gradul de umiditate al solului din țările europene este mult mai mic decât în alte zone, ceea ce favorizează temperaturi mult mai ridicate.

Ce-i drept, marile orașe contribuie, de asemenea, la această situație alarmantă, de vreme ce sunt cosiderate adevărate „insule de căldură”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele