Toți șoferii de mașini pe benzină și motorină, loviți din plin: scumpirea la care nu se mai aștepta nimeni

Toți șoferii de mașini pe benzină și motorină, loviți din plin: scumpirea la care nu se mai aștepta nimeni

Traiul românilor devine din ce în ce mai scump, de la o săptămână la alta. Până și banala alimentare cu benzină sau motorină tinde să fie un lux, având în vedere creșterea prețurilor din ultimele săptămâni.

Încă din primele zile din 2022, prețurile la combustibil și-au menținut un trend ascendent pentru români. Situația se complică din ce în ce mai mult pentru că nu se întrezărește o încetinire a acestei situații. După încă o săptămână, scumpirea pare să fie cuvântul de ordine în cazul benzinei și motorinei.

Benzina și motorina din România, mai scumpe ca niciodată

De la începutul anului și până în prezent, carburanții disponibili pe piața autohtonă au înregistrat o creștere a prețului cu 50 de bani pe litru. Doar în ultima săptămână, prețurile au crescut cu 13 bani, iara perspectivele nu sunt deloc optimiste.

La Petrom, în București, pe 21 ianuarie, prețul la benzina standard era de 6,51 lei / litru. Motorina standard se comercializa cu 6,48 lei / litru. Șapte zile mai târziu, pe 28 ianuarie, valoarea de achiziție a sărit la 6,64 lei/litru în cazul benzinei standard și 6,61 lei litru pentru motorina standard. Cu alte cuvinte, discutăm de o creștere de 13 bani la șapte zile, atât pentru benzină, cât și pentru motorină. Este important de reținut că posesorii de autoturisme cu propulsie pe GPL nu au înregistrat niciun fel de modificare a prețului de la începutul anului.

Pe zona de combustibil premium, tocmai s-a depășit pragul de 7 lei pe litru. Benzina premium, la același Petrom, s-a comercializat cu 7,11 lei pe litru. Cel mai probabil, motorina va depăși și ea același prag psihologic la finele acestei săptămâni, comercializându-se în prezent cu 6,92 lei litrul.

Dincolo de detaliile de fond, însă, comparativ cu ultima zi din 2021, discutăm de o scumpire de 54 de bani pentru sortimentele standard, iar scumpirea are mari șanse să graviteze în jurul a 10% din preț la mijlocul lunii februarie. O parte din scumpire este ancorată în mărirea accizei la combustibil impusă de Ministerul de Finanțe, dar aceea este de 7-8 bani. Restul scumpirii, preponderent, se datorează scumpirii țițeiului, care a depășit de curând pragul de 90 de dolari pe baril.