01 apr. 2022 | 09:25

Toți românii trebuie să știe aceste detalii, atunci când plătesc impozitul la apartament, mașină sau terenuri

ACTUALITATE
Toți românii trebuie să știe aceste detalii, atunci când plătesc impozitul la apartament, mașină sau terenuri

Dacă deții mijloace de transport, clădiri sau terenuri trebuie să plătești în acest an impozit pentru fiecare dintre aceste bunuri. Poți să plătești impozitele în două tranșe, iar cei care plătesc tot impozitul anual până la primul termen, respectiv până pe 31 martie 2022, beneficiază de o reducere a acestuia, indiferent de care dintre cele trei impozite este vorba.

Impozitul pe mijloacele de transport

Conform legii, proprietarul unei mașini e dator cu plata impozitului pe tot anul, dacă la trecerea în respectivul an era proprietar pe acea mașină. Astfel, dacă la 31 decembrie 2021 dețineai o mașină, datorezi impozit pentru ea în 2022, chiar dacă ai vândut-o între timp.

Acest impozit pe maşini se plătește la bugetul localității unde proprietarul îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz, și se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului – poți să vezi exact cum, chiar AICI.

E important de știut că, dacă plătești impozitul pentru întreg anul până la 31 martie beneficiezi de o bonificaţie de până la 10%. Există și alte reduceri de la plata impozitului auto, listă pe care o poți consulta AICI.

Impozitul pe clădiri

Aceleași reguli se aplică și la impozitul pe clădiri, conform Avocatnet.ro. Impozitul pe clădiri se plătește în funcție de destinația acestora. Plătești diferit impozitul pentru clădirile rezidențiale, cele strict de locuit, față de cele pentru cele nerezidențiale, folosite în scop economic, ca sediile firmelor sau persoanelor fizice autorizate, spațiile comerciale, cabinetele individuale etc.

Impozitul pe locuințe

Potrivit Codului fiscal, pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, deținute de persoane fizice (nu de firme), impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.

Poți să consulți AICI metoda de calcul a impozitului pe locuințe.

Impozitul pe spațiile nerezidențiale

Impozitul, în cazul acesta, se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% (în funcţie de decizia consiliului local) asupra valorii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2016-2020, valorii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în perioada 2016-2020 sau valorii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani.

Impozitul pe clădirile cu destinație mixtă

La această categorie intră proprietățile care sunt folosite și ca locuință, și ca sediu social. Dacă ești persoană fizică, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere. Desigur, cu condiția ca cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică.

Despre toate aceste reguli legate de impozitarea clădirilor mixte au scris cei de la Avocatnet.ro.

Impozitul pe terenuri

Codul fiscal menționează că impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

Dacă ai un teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, plătești impozitul pe teren prin următoarea ecuație: înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută AICI.

De asemenea, pentru un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele