Top sfaturi financiare care trebuie respectate din primii ani ai tinereții: arta de a evita sărăcia
Educația financiară nu este tocmai punctul forte al nostru, ca români. Din nefericire, fiindcă nici măcar nu am avut vreo ramură a acestei discipline în școli, dar și fiindcă părinții și bunicii noștri au trăit în alte vremuri, iar povețele lor în materie de bani pot să nu mai fie aplicabile, ajungem adesea să facem greșeli care ne costă scump de-a lungul vieții. Pentru a mai diminua din riscuri, iată câteva reguli de bază de care ar trebui să ții cont în materie de bani, încă de la vârste fragede:
Învață să pui chiar și sume infime deoparte
În adolescență, când tinerii încep să câștige banii lor proprii, fie de la părinți, fie din joburi part-time, de exemplu, e bine să înceapă să pună chiar și sume simbolice deoparte. Acest gest va deveni reflex, iar la maturitate comportamentul de economisire va fi ca o a doua natură, deci vom elimina riscul de a deveni un adult iresponsabil cu finanțele sale personale.
Învață autocontrolul
Dacă ai noroc, părinții tăi te-au învățat această abilitate când erai copil. Dacă nu, reține că, dacă înveți să-ți controlezi impulsul de a cheltui bani, vei reuși în mare parte să-ți ții banii sub control, indiferent dacă vei avea disponibilă o sumă impresionantă sau una modestă.
Specialiștii recomandă așa-zisa întârziere a satisfacției. Cu alte cuvinte, nu alerga la magazin să cumperi pe loc produsul acela pe care de-abia l-ai zărit prin vitrină. Învață să te controlezi, să analizezi piața, să analizezi dacă merită cu adevărat achiziția și să cântărești ce ai putea face altceva cu banii.
Controlează-ți viitorul financiar
Dacă nu înveți să-ți gestionezi banii, atunci alții vor găsi modalități de a-i gestiona greșit pentru tine. Unii dintre acești oameni pot fi rău intenționați, în timp ce alții s-ar putea să fie bine intenționați, dar s-ar putea să nu știe ce fac. În loc să te bazezi pe ceilalți pentru sfaturi, preia conducerea și citește câteva cărți de bază despre finanțele personale.
Documentează-te cât de mult poți și investește în cultura ta în acest domeniu. Fiecare pagină citită și informație memorată, oricât ar părea de nesemnificativă la prima vedere, își va găsi, în timp, utilitatea.
Află unde se duc banii tăi
Odată ce ai parcurs câteva cărți de finanțe personale , îți vei da seama cât de important este să te asiguri că nu cheltuiești mai mult decât câștigi. Cel mai bun mod de a face acest lucru este bugetarea. Odată ce vezi cum se adună costul cafelei tale de dimineață pe parcursul unei luni, îți vei da seama că efectuarea de mici modificări gestionabile în cheltuielile tale de zi cu zi poate avea un impact la fel de mare asupra situației tale financiare precum obținerea unei măriri de salariu.
Nu neglija impactul pe termen lung al unor cheltuieli aparent banale și insignifiante. Pic cu pic s-a făcut marea, nu uita!
Plătește-te pe tine mai întâi
Nu contează ce alte cheltuieli ai, ce datorii ai de rambursat! Principiul de bază este ca, atunci când încasezi venitul tău, fie el salariu sau sub ce altă formă vine, să te plătești pe tine însuți cu prioritate.
Acest lucru înseamnă că stabilești o sumă pe care ți-o atribui lună de lună și de care nu te atingi. Ea trebuie să se adune într-un fond de urgență, la care să apelezi în situații critice.
Nu uita să pui bani deoparte pentru pensie
Știm, știm că sună clișeic … încă un sfat despre economisirea pentru pensie, nu-i așa? Te gândești că mai e mult până acolo și te descurci, nu? Ei bine, o mai fi mult, dar timpul trece extrem de repede și, dacă acum ai ocazia să pui bani deoparte ușor, fă-o. Pentru acest scop, nu e niciodată prea devreme să te pregătești … nu uita că așa cum îți vei așterne, așa vei dormi!
Ai grijă de sănătatea ta
Cu siguranță, poate cel mai important sfat de pe această listă vizează grija față de sănătate. Aici, primordială este prevenția. Chiar dacă te poate costa bani destul de frumușei să suporți un abonament la o clinică privată sau consultațiile în spitalele publice, după cum preferi, e indicat să îți monitorizezi starea de sănătate periodic și să respecți întocmai indicațiile medicilor. Sănătatea este neprețuită și fără ea nu putem realiza nimic!
Nu-ți asuma riscuri mari
Una dintre cele mai mari greșeli pe care oamenii le comit când vine vorba despre finanțe personale este asumarea de riscuri. Oamenii tind să cadă în plasa îmbogățirii rapide și, din păcate, suntem înconjurați de fel și de fel de oferte aparent tentante, ce ne pot face să ne plasăm banii în ele.
Orice ai decide să faci cu banii tăi, ia în calcul faptul că nu există investiții 100% sigure și respectă o regulă de bază a marilor investitori: nu risca mai mult decât ești dispus să pierzi!
Ai grijă la gradul de îndatorare
Ai ieșit pe salariu sau ai obținut o majorare salarială, după mai mulți ani în câmpul muncii. Dacă nu ai antecedente de neplată a unor angajamente financiare, toate instituțiile de credit te primesc cu brațele deschise să-ți finanțeze orice plăcere ai avea. Într-o societate bazată pe consum și bombardată cu reclame, e imposibil să nu fii și tu tentat să cumperi. Mulți români ajung să se îndatoreze peste măsură și lună de lună să se înhame la rate, pentru că achiziționează fel și fel de bunuri pe care, în realitate, nu și le permit.
Partea cea mai rea cu îndatorarea peste măsură este că, în caz de urgență, nu dispui de bani, fiind cu ei la limită. Mai mult, îți blochezi banii în niște active fără valoare sau a căror valoare scade de la an la an, cum ar fi telefoanele mobile sau mașinile, în loc să plasezi banii în investiții cu randament bun.
Învață că inflația e dușmanul tău
Nu toți suntem familiarizați cu termeni economici, iar inflația pare un cuvânt abstract, ce nu face parte din universul nostru. Ei bine, din păcate pentru noi, inflația e mai prezentă decât ne-am dori. E chiar gaura neagră de lângă portofelul nostru, care mușcă ușor, ușor, din valoarea banilor tăi.
Pentru a evita devalorizarea banilor, aceștia nu se țin la saltea, ci se plasează în investiții cât mai sigure, cum ar fi pe piața de capital, acolo unde randamentele depășesc inflația anuală și, desigur, poți câștiga și dividende.