Top 10 lucruri pe care nu le știai despre Albert Einstein
Cine a fost Albert Einstein? Celebrul fizician este unul dintre cele mai cunoscute personaje din lume și probabil omul de știință cu o mare influență asupra evoluției omenirii.
Dar cât de bine îl cunoști pe Einstein?
Mai jos, îți prezint zece lucruri mai puțin cunoscute despre unul dintre cei mai inteligenți oameni care au trăit pe Pământ.
1. A renunțat la cetățenia germană când avea 16 ani
De mic, Albert Einstein a detestat orice fel de naționalism și a considerat de preferat să fie un „cetățean al lumii”. Când avea 16 ani, a renunțat la cetățenia germană și a fost oficial fără stat până când a devenit cetățean elvețian în 1901.
2. S-a căsătorit cu singura studentă din clasa sa de fizică
Mileva Marić a fost singura studentă din secția lui Einstein de la Politehnica din Zürich. Era pasionată de matematică și știință și era o fiziciană aspirantă în sine, dar a renunțat la acele ambiții când s-a căsătorit cu Einstein și a devenit mama copiilor lui.
3. Avea un dosar FBI de 1.427 de pagini
În 1933, FBI a început să păstreze un dosar despre Albert Einstein, cu puțin timp înainte de a treia sa călătorie în SUA. Acest dosar avea să devină 1.427 de pagini de documente concentrate pe asocierea de-a lungul vieții a lui Einstein cu organizațiile pacifiste și socialiste. J. Edgar Hoover a recomandat chiar ca Einstein să fie ținut în afara Americii prin Legea de excludere a străinilor, dar a fost respins de Departamentul de Stat al SUA.
4. A avut un copil nelegitim
Viitoarea soție a lui Einstein, Mileva, a născut în afara căsătoriei o fetiță în 1902, în timp ce stătea cu familia ei în Serbia. Copilul a fost numit Lieserl și istoricii cred că fie a murit în copilărie, probabil de scarlatina, fie a fost dat spre adopție. După toate probabilitățile, Einstein nu și-a văzut niciodată fiica în persoană. Existența lui Lieserl nu a fost cunoscută pe scară largă până în 1987, când a fost făcută publică o colecție de scrisori ale lui Einstein.
5. I-a plătit primei sale soții banii Premiului Nobel pentru divorț
Anticipând câștigarea unui Premiu Nobel, Einstein i-a oferit toți banii din premiul așteptat primei sale soții, Mileva Marić, pentru ca aceasta să fie de acord cu divorțul dintre ei. Premiul a însumat 32.250 de dolari, ceea ce era de peste zece ori salariul anual al profesorului mediu la acea vreme.
6. S-a căsătorit cu vara sa primară
Elsa, a doua doamnă Einstein, era fiica surorii mamei lui Albert, făcându-i veri primari. Erau și veri de gradul doi, deoarece tatăl Elsei și tatăl lui Albert erau veri. Numele ei de fată era Einstein.
7. A fost un puternic activist pentru drepturile civile
Einstein a fost un susținător puternic al drepturilor civile și al libertății de exprimare. Când W.E.B. Du Bois a fost inculpat în 1951 ca agent neînregistrat pentru o țarî străină, Einstein s-a oferit voluntar să depună mărturie ca martor în numele său. După ce avocatul lui Du Bois a informat instanța că Einstein va apărea, judecătorul a decis să respingă cazul.
8. Fiul său a fost instituționalizat pentru cea mai mare parte a vieții sale de adult
Al doilea fiu al lui Albert, Eduard, pe care l-au numit cu afecțiune „Tete”, a fost diagnosticat cu schizofrenie și instituționalizat pentru cea mai mare parte a vieții sale de adult. Eduard era fascinat de psihanaliza și era un mare fan al lui Freud. Deși au corespondat prin scrisori, Albert nu și-a mai văzut fiul după ce a imigrat în SUA în 1933. Eduard a murit la vârsta de 55 de ani într-o clinică de psihiatrie.
9. A avut o prietenie stâncoasă cu „părintele războiului chimic”
Fritz Haber a fost un chimist german care l-a ajutat la recrutarea lui Einstein la Berlin și va deveni unul dintre prietenii apropiați ai lui Einstein. Haber era evreu, dar s-a convertit la creștinism și a predicat virtuțile asimilării lui Einstein înainte ca naziștii să vină la putere. În Primul Război Mondial, el a dezvoltat un gaz de clor mortal, care era mai greu decât aerul și putea curge în tranșee pentru a asfixia soldații, arzându-le prin gât și plămâni. Haber este uneori denumit „părintele războiului chimic”.
10. A avut o aventură cu un presupus spion rus
În 1935, fiica vitregă a lui Einstein, Margot, ia prezentat-o pe Margarita Konenkova și au devenit iubiți. În 1998, Sotheby’s a scos la licitație nouă scrisori de dragoste scrise între 1945 și 1946 de la Einstein către Konenkova. Potrivit unei cărți scrise de un maestru de spionaj rus, Konenkova a fost un agent rus chiar dacă istoricii nu au confirmat această afirmație.