15 apr. 2022 | 08:25

Top 10 lucruri neștiute despre Antarctica

VIDEO VISTA

Antarctica sau „Continentul alb” este cunoscut pentru splendoarea sa nealterată și pentru peisajele glaciare suprareale.

Cu toate acestea, fiind unul dintre locuri unice din lume, această regiune este plină de mistere și surprize.

Mai jos, ți-am pregătit un top 10 de lucruri pe care nu le știai despre continentul înghețat.

1.Are un vulcan activ

La prima vedere, ar putea fi o insulă ca oricare alta, dar faptul că nu este acoperită în întregime de zăpadă ar trebui să vă atragă atenția… Muntele Erebus, al cărui vârf formează Insula Ross, este cel mai sudic vulcan activ de pe planetă. A erupt ultima oară la sfârșitul anilor 1960.

2.Nu există fusuri orare

Deoarece Antarctica este în mare parte nelocuită și sub guvernare internațională, continentul nu este împărțit oficial în fusuri orare. Stațiile de cercetare aleg ce fus orar să folosească: cel al țării care le finanțează sau cel al țării cea mai apropiată geografic de baza lor.

3.Este cel mai mare deșert din lume

Un deșert este definit ca o zonă în care cad mai puțin de 254 mm de precipitații pe an. În medie, Antarctica primește mai puțin de 50 mm. În anumite părți din acest continent nu s-a văzut zăpadă sau ploaie de mai mult de 2 milioane de ani! Fiind cel mai uscat continent din lume, Antarctica este cel mai mare deșert de pe planetă. Sahara ar fi bine să ai grijă!

4. Argentina a trimis acolo o femeie însărcinată sperând să folosească nașterea copilului drept modalitate de a revendica o parte a continentului

Întâmplarea a avut loc în anul 1977. Băiețelul, Emilio Marcos Palma, s-a născut acolo la câteva luni de la sosirea mamei sale. El este cunoscut drept primul om care s-a născut pe acest continent. Tratatul Antarctic garanta deja guvernarea internațională a teritoriului, dar Argentina spera că cetățenii născuți acolo îi vor revendica teritoriul. Între 1978 și 1983, în Antarctica s-au născut 8 bebeluși argentinieni.

5.Nu este întotdeauna frig polar

S-ar putea să credeți că temperaturile sunt mult sub ceea ce puteți tolera. Dar croaziere ce vizitează Antarctica au loc între noiembrie și martie, în timpul verii în emisfera sudică, și navighează în principal către partea de nord a continentului. În această zonă, de peninsula, temperaturile variază între -2 °C și 2 °C vara. Dacă vrei să te aventurezi mai spre sud în mijlocul iernii, atunci e vai de tine. Cea mai rece temperatură din lume a fost înregistrată acolo în 2010: -92 °C.

6.Există un sat chilian în Antarctica

Această așezare civilă, care este și o stație de cercetare, poartă numele minunat de Villa Las Estrellas („Orașul stelelor”). Este situat pe o insulă la 120 km de centrul peninsulei. Populată cu 150 de oameni pe timpul verii și 80 de oameni iarna, Villa Las Estrellas are o școală primară, o sală de sport, un oficiu poștal și un spital

7.Are 300 de lacuri neînghețate

Ai putea crede că apa dulce ar îngheța într-un climat atât de rece, dar Antarctica are aproximativ 300 de lacuri. Cum este posibil acest lucru? Ele sunt subterane și beneficiază de o temperatură peste 0 °C prin căldura degajată din pământ.

8.Este singurul continent unde nu există reptile

Deoarece au sângele rece, reptilele depind de sursele de căldură din mediul lor pentru a se încălzi. Ele nu pot supraviețui într-o regiune înghețată precum Antarctica. Așa că pinguinii pot să doarmă liniștiți: nu există șerpi care să-i deranjeze.

9.Antarctica găzduiește aproximativ 90% din gheața de pe Pământ

Gheața din Antarctica reprezintă 75% din apa dulce de pe planeta noastră. Există roci și pământ sub toată această gheață, continentul find de două ori mai mare decât Australia. Unele dintre aisberguri sunt în sine uriașe: s-a descoperit unul care este mai mare decât Jamaica. Cu 11.000 km2, este cel mai mare aisberg măsurat vreodată.

10.Nu vei vedea niciodată același lucru de două ori

În Antarctica, fiecare lună oferă experiențe diferite. Noiembrie este începutul verii: aisbergurile sunt deosebit de masive, iar păsările de pe continet sunt în sezonul de împerechere. În decembrie, pinguinii stau pe ouă iar la sfârșitul lunii decembrie și ianuarie, ouăle eclozează. În februarie și martie, observările de balene sunt mai frecvente. Antarctica nu este deschisă vizitatorilor în restul anului: este întuneric de cele mai multe ori și temperaturile sunt prea scăzute pentru a fi suportate.

„Continentul alb” rămâne un tărâm al misterelor, unde mai sunt multe de descoperit.