Tichetele sociale, mai multe pentru unii, mai puține pentru alții: excepția de la noile tichete de masă

Tichetele sociale, mai multe pentru unii, mai puține pentru alții: excepția de la noile tichete de masă

Legea pentru tichetele sociale acordate românilor vulnerabili a trecut de toate hopurile legislative, iar de luna viitoare va începe să-și facă resimțite efectele. Acestea vor fi acordate până la finele acestui an și, deși inițial era vorba de unul singur, se pare că vor exista și excepții.

Când vine vorba de noile tichete sociale, dacă o persoană se încadrează în mai multe categorii pentru care se acordă ajutorul financiar de la stat, va primi un singur tichet. Excepția face referire la familiile care au în componența lor pensionari și persoane cu dizabilități cu venituri reduse. Atunci, tichetele se pot cumula.

Ce spune legea tichetelor sociale, noile tichete de masă de la stat

Conform datelor din OUG 63/2022, din iunie și până în decembrie 2022, românii cu risc de sărăcie extremă, pe fondul creșterii prețurilor, vor primi tichete sociale pentru alimente de bază și mese calde. Doar pentru mâncare poate fi folosit noul ajutor de la stat, la fel ca tichetele de masă pe care mulți români le primesc de la angajator.

De tichetele sociale vor putea beneficia, de luna viitoare, persoanele vulnerabile din următoarele categorii:

  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;
  • persoanele fără adăpost.

Ca referință, Ordonanța detaliază clar faptul persoanele care se încadrează concomitent în mai multe dintre categoriile enumerate vor beneficia “de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia”. Chiar și așa, ca excepție, în situația în care o familie din lista de mai sus, respectiv cu venituri mici, include și un pensionar sau o persoană cu handicap (indiferent dacă este copil sau adult), ce nu câștigă mai mult de 1.500 de lei, sprijinul material se cumulează. Acea familie va primi mai multe tichete sociale în valoare de 250 de lei acordate o dată la două luni, conform avocatnet.ro. Tichetele se emit pe card și se distribuie prin poștă.

Citește și: