Tichetele de masă ale românilor, mai utile decât crezi: informația momentului pentru toți angajații din România
Angajații români se confruntă cu o reală explozie a prețurilor, iar cea mai mare provocare vine din zona alimentară.
La o rată anuală a inflației calculată de Institutul Național de Statistică (INS), la 15,9% în luna septembrie, nu e de mirare că fiecare dintre noi ne descurcăm din ce în ce mai greu cu banii din salariu.
Prețurile la mâncare au suferit printre cele mai puternice avansuri de preț, iar asigurarea hranei zilnice, atât la serviciu, cât și acasă, a ajuns o reală provocare.
Din fericire, ne mai salvează tichetele de masă! Conform unui sondaj al Barometru FOOD, se pare că românii noștri apreciază din ce în ce mai mult acest beneficiu extrasalarial.
Tichetele de masă, o reală salvare în criza inflației
9 din 10 angajați din România utilizează tichetele de masă pentru a-și cumpăra mâncare, arată analiza citată. De asemenea, conform studiului, 20% dintre respondenți sunt încântați de faptul că, datorită tichetelor de masă, nu mai scot bani din buzunar pentru prânzul de la job. Achită masa cu aceste tichete, iar povara financiară resimțită în buget este, astfel, mai mică.
Totuși, foarte puțini angajați declară că le ajung bonurile de masă pentru toată luna. Doar 7% se află în această situație fericiră. În schimb, 84% dintre respondenții studiului afirmă că epuizează rapid fondurile, mai precis chiar înainte ca luna sa se încheie.
Amintim că, din această vară, a intrat în vigoare legea care majorează valoarea maximă a tichetului de masă. Prin urmare, angajații pot beneficia de cel mult 30 de lei pentru ziua lucrată. Ceea ce trebuie reținut este că legea nu obligă angajatorii să majoreze cuantumul valorii tichetului de masă la acest prag. Decizia se ia de conducerea fiecărei companii, în funcție de buget, de performanțele angajatului sau de alte criterii de care se ține cont în management la acest nivel.
Potrivit altor studii realizate pe piața muncii, tichetele de masă rămân cel mai apreciat beneficiu extrasalarial acordat angajaților. Totuși, în multe cazuri, după ridicarea restricțiilor impuse împotriva pandemiei, angajații au început să aprecieze poate la fel de mult și flexibilitatea programului de lucru, dar și posibilitatea de a munci de acasă. Cert este că orice beneficiu e primit cu brațele deschise de angajații români, pentru care puterea de cumpărare s-a deteriorat simțitor în ultima perioadă.