15 iul. 2022 | 12:05

Ți-e cald? Cum să te răcorești într-o zi toridă de vară, conform științei

ACTUALITATE
Ți-e cald? Cum să te răcorești într-o zi toridă de vară, conform științei

Deși te plângi, într-o zi toridă de vară, că e cald afară, este mai bine să acționezi și să te răcorești. Știința te ajută în acest sens.

A-ți fi prea cald e neplăcut și îți poate chiar dăuna calității vieții. Unii oameni sunt mai vulnerabili la căldură. Persoanele peste 65 de ani, sub cinci ani, femeile însărcinate, cele cu afecțiuni medicale (cum ar fi boli de inimă și afecțiuni de sănătate mintală) și cele care lucrează afară au nevoie de protecție suplimentară pe vreme caniculară. Poți crește toleranța la căldură dacă te aclimatizezi încet în timp.

Cercetările arată că punerea picioarelor în apă rece este o modalitate bună de a reduce temperatura corpului și de a menține organele în funcțiune. De asemenea, va ajuta la reducerea umflăturilor gleznelor și picioarelor.

Cum să te răcorești într-o zi de vară

Cu toate acestea, un duș sau o baie călduță te va răcori mai repede și este cea mai eficientă modalitate de a te răcori. Nu fi tentat să faci o baie în apă rece, deoarece șocul poate fi periculos. În condiții de caniculă, concentrează-te pe răcirea picioarelor, mâinilor sau gâtului și feței.

Aerul răcoritor de la un ventilator pe pielea ta s-ar putea simți bine, dar nu te răcorește întotdeauna. Ventilatoarele te pot face să te simți mai rău, mai ales în condiții de căldură uscată, accelerând deshidratarea și bolile de căldură. Îndrumarea Organizației Mondiale a Sănătății este că utilizarea unui ventilator la temperaturi de peste 35°C nu va reduce șansa de a suferi epuizare de căldură și insolație.

Este important să rămânem hidratați și să înlocuim mineralele pe care le pierdem atunci când transpiram. În medie, în condiții foarte calde, transpiram 3-4 litri pe oră și până la 10 litri pe zi, la fel ca 40 de căni de ceai. Pentru o perioadă scurtă de timp, băuturile calde îți ridică temperatura corpului. Dar induce transpirația, care apoi îți scade temperatura. Deși băuturile reci și cu gheață te răcoresc, se crede că băuturile calde ar putea fi puțin mai eficiente decât cele reci. Indiferent de temperatură, bea multe lichide.