04 oct. 2022 | 17:25

Tesla se luptă cu provocări logistice: ce se întâmplă cu producția

ACTUALITATE
Tesla se luptă cu provocări logistice: ce se întâmplă cu producția

Tesla spune că devine din ce în ce dificil „să securizeze capacitatea de transport a vehiculelor și la un cost rezonabil”.

Tesla a anunțat livrări de vehicule electrice mai mici decât se aștepta în al treilea trimestru, deoarece provocările logistice i-au umbrit livrările record.

Producătorul de vehicule electrice a declarat că „devine din ce în ce mai dificil să se asigure capacitatea de transport a vehiculelor și la un cost rezonabil”, dar unii analiști au fost, de asemenea, îngrijorați de cererea de articole cu bilete mari din cauza slăbirii economiei globale.

„Economia din jurul marginilor are încă un impact negativ pentru Tesla, care este în mare parte logistic. Dar cred că există unele (probleme) de cerere presărate acolo”, a declarat analistul Wedbush Securities, Dan Ives, pentru Reuters după rezultatele livrării.

„Există un nor întunecat deasupra sectorului auto. Iar Tesla nu este imun”.

„Cred că vehiculele electrice vor avea, probabil, o perioadă dificilă, doar pentru că probabil că oamenii vor fi puțin ezitant și mai puțin urgent să cumpere ceva nou”, a spus Ed Moya, analist de piață senior OANDA.

„Val nebun de livrări”

Tesla a livrat 343.830 de vehicule electrice, un record pentru cel mai valoros producător de automobile din lume, dar mai puțin decât se așteptau în medie cei 359.162 de analiști, potrivit Refinitiv. Cu un an mai devreme, Tesla a livrat 241.300 de unități.

Cele mai recente livrări nu au ajuns la producția Tesla de 365.923 de vehicule, ceea ce este rar pentru producătorul auto, care și-a văzut livrările mai mari sau similare cu producția în multe din ultimele trimestre.

Tesla a declarat că „a început tranziția către un mix regional mai uniform de construcție de vehicule în fiecare săptămână, ceea ce a dus la o creștere a numărului de mașini în tranzit la sfârșitul trimestrului”.

Tesla și-a stabilit un obiectiv ambițios de a produce aproape 495.000 de modele Y și Model 3 în al patrulea trimestru al acestui an, arată planurile interne analizate de Reuters.

Ambițiile de producție ale companiei vin pe fundalul unei perspective din ce în ce mai sumbre pentru creșterea globală, Musk însuși spunându-le managerilor de top în iunie că a avut un „sentiment foarte prost” despre economie și că plănuia să reducă personalul.

În timpul unei conferințe telefonice din iulie, Musk a spus la început că incertitudinea macroeconomică ar putea avea un anumit impact asupra cererii pentru vehiculele sale electrice, dar când a fost presat pentru detalii de către un analist, el a spus că firma nu are o problemă de cerere, ci o problemă de producție.