28 nov. 2022 | 10:32

Taxa pe vicii explodează pentru românii: prețurile la țigări, tutun încălzit, vaping, toate se scumpesc

ACTUALITATE
Taxa pe vicii explodează pentru românii: prețurile la țigări, tutun încălzit, vaping, toate se scumpesc

Românii vor plăti prețuri semnificativ mai ridicate la toate produsele pe bază de tutun, de la țigările tradiționale și până la produsele de vaping. Uniunea Europeană pune presiune pe acest subiect și intenționează să dubleze accizele.

Autoritățile de la Bruxelles fac în continuare eforturi pentru a descuraja fumatul de orice fel pe teritoriul Uniunii Europene. În acest context, vor să propună o taxă de vaping și să schimbe impozitarea aplicată industriei de tutun. În practică, vorbim de dublarea accizelor în statele membre care au taxe scăzute la țigări, după cum se poate vedea într-un proiect de document al Comisiei Europene văzut de Financial Times.

Ce înseamnă scumpirile la țigări, în practică

În timp ce Bruxelles-ul se chinuie să reducă fumatul în Europa, oamenii obișnuiți vor plăti 3,6 euro în acciză pe un pachet de țigări, în creștere de la 1,8 euro. În mod aproape previzibil, cele mai mari scumpiri se vor resimți în estul Europei, unde se află și România și unde un pachet de țigări se vinde cu 3 euro, dacă nu mai puțin. Surprinzător, foarte lovite de această schimbare vor fi și Austria, Luxemburg, unde prețurile sunt destul de scăzute în raport cu veniturile medii ale populației, după cum atrage atenția FT.

Spre deosebire de alte eforturi legislative similare din trecut, care au adresat în mod exclusiv fumatul, noul regim fiscal vizează și categoriile recent lansate de produse din spectrul tutunului încălzit și al vapingului. Practic, cel puțin din această perspectivă, nu se mai face niciun fel de diferență între țigările tradiționale și cele create pentru dispozitive pentru vaping sau încălzit tutunul, precum IQOS, Heets, Glo.

Partea bună a acestui efort ține de banii la bugetul de stat. Țările membre UE se vor bucura de venituri suplimentare de 9,3 miliarde de euro. În final, scopul declarat al acestui proiect este de formare a unei generații fără tutun până în 2040, în timp ce până în 2025 se dorește reducerea consumului de tutun în rândul cetățenilor UE de la 25% în prezent până la 20%. În condiții ideale, același procent va fi de 5% din populație în 2040. Oficialii de la Bruxelles sunt optimiști că aceste taxe ”ar contribui la eforturile de sănătate publică rezultate din reducerea consumului de tutun.” Toate statele UE trebuie să fie de acord până la transpunerea inițiative în legislațiile locale ale țărilor din blocul comunitar.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele