TAROM intervine în scandalul Blue Air. Decizie luată în favoarea românilor blocați în străinătate

TAROM intervine în scandalul Blue Air. Decizie luată în favoarea românilor blocați în străinătate

TAROM, cea mai veche companie aeriană din România, intervine în criza Blue Air și afirmă că, în contextul suspendării zborurilor de pe aeroporturile din țară, va face „toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor români afectaţi, care se află momentan blocaţi pe diverse aeroporturi din străinătate”.

Reacția TAROM în criza de la Blue Air

Reprezentanții TAROM au făcut, marți dimineața, o primă precizare oficială cu privire la situația actuală a pasagerilor aflați în străinătate, care nu mai au cu ce reveni în țară din cauza anulării curselor Blue Air.

„În contextul actual legat de suspendarea zborurilor Companiei Blue Air, Tarom precizează că, deşi se află într-o perioadă cu un program de zbor foarte aglomerat şi un factor de încărcare care utilizează la maximum capacitatea de transport a aeronavelor, va depune toate eforturile necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor români afectaţi, care se află momentan blocaţi pe diverse aeroporturi din străinătate”, a transmis compania aeriană.

Cea mai veche companie aeriană din România trimite avioane după călătorii blocați în străinătate

TAROM anunță că va analiza cu atenţie situația şi că va face „eforturi intense pentru a suplimenta capacitatea de operare şi a identifica soluţii de introducere a unor curse speciale în acest context dificil”.

Compania Blue Air a decis, marţi, 6 septembrie, sistarea tuturor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu i-a blocat conturile bancare, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei. Suma datorată reprezintă valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de CO2 generate în anul 2021.

Datorii uriașe către stat

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturile din străinătate. La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, cinci milioane de lei companiei TAROM, cu scopul de a trimite mai multe aeronave care să-i aducă acasă pe românii afectați de decizia Blue Air.

Ulterior, Executivul se va îndrepta împotriva companiei Blue Air, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a subliniat că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air, solicitaseră, până marţi noaptea, sprijin să revină în ţară. Cererile au venit din state precum Cehia, Cipru, Portugalia sau Spania.