13 dec. 2022 | 10:58

Țările din Europa care vor folosi telefonul mobil ca paşaport: la ce ajută

ACTUALITATE
Țările din Europa care vor folosi telefonul mobil ca paşaport: la ce ajută

Croația, Finlanda și Țările de Jos, precum și Canada, au primit proiecte-pilot pentru dezvoltarea pașapoartelor digitale pe telefoanele mobile, al căror scop final este utilizarea celei mai noi tehnologii pentru a facilita călătoriile și pentru a îmbunătăți siguranța pasagerilor. Iată care e demersul pentru a folosi telefonul mobil ca pașaport.

Documentul de călătorie digital le va permite cetățenilor, de exemplu, să-și anunțe sosirea într-o țară în avans, minimizând timpul petrecut la punctele de frontieră, conform Croatian Jutarnji List.

Proiectul din Croația este implementat de Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Activitate Comercială (AKD), în care clarifică că este un proiect de anvergură, în care sunt așteptate dezvoltarea și numeroase teste, acesta fiind motivul pentru care Comisia Europeană a aprobat finanțarea în valoare de aproape 2,3 milioane de euro.

Pașaport pe telefonul mobil

Cetățenii croați folosesc pașaportul electronic din 2009, a cărui securitate se bazează în prezent pe verificarea autenticității datelor cu caracter personal în forme fizice și electronice. Aceasta înseamnă că datele digitizate stocate pe cipul pașaportului sunt identice cu datele tipărite pe pașaportul de hârtie. Excepția sunt datele biometrice.

Astfel, proiectele pilot care urmează să fie implementate de Croația și Finlanda, precum și de Țările de Jos și Canada, urmăresc implementarea unui document de călătorie digital, a cărui componentă virtuală este legată de pașaportul electronic. Mai exact, conține o copie parțială a datelor biografice și biometrice ale persoanei în pașaportul electronic.

Acest lucru va permite identificarea pasagerilor doar pe baza componentei virtuale a documentului de călătorie digital. Pentru noul pașaport digital, AKD va continua dezvoltarea aplicației mobile Certilia, pe care orice cetățean care are o carte de identitate valabilă cu cip o poate folosi pentru confirmarea identității digitale.

În scopul proiectului pilot, AKD va permite deținătorului pașaportului să creeze un document de călătorie digital în cadrul aplicației mobile Certilia, care este un instrument de identificare electronică de nivel superior. Certilia are toate premisele pentru un viitor portofel digital al UE.