Țările care fac scut comun împotriva lui Kim Jong-un. Manevrele nucleare din Coreea de Nord alertează puterile lumii
Grupul celor Șapte, forumul internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii, denunță lansarea „iresponsabilă” de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale. G7 îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU să ia măsuri suplimentare „semnificative” pentru a pune capăt acestor teste efectuate de liderul Kim Jong-un.
G7 cere mai multe sancțiuni împotriva Coreei de Nord
Ţările din G7 au condamnat lansarea „iresponsabilă” de către Coreea de Nord a unei noi rachete balistice intercontinentale, solicitând Naţiunilor Unite să ia măsuri suplimentare „semnificative” în acest sens, cu scopul de a pune cap tensiunilor create de regimul de la Phenian.
Oficialii forumului au declarat că tirurile repetate de rachete nord-coreene „destabilizează şi mai mult regiunea, în pofida apelurilor din partea comunităţii internaţionale la pace şi stabilitate”. Dispozitivul testat recent de Phenian pare a fi ICBM, cu o rază potenţială ce i-ar permite să lovească SUA.
Răspuns unit şi robust pentru regimul de la Phenian
Declaraţia comună G7 îndeamnă „la un răspuns unit şi robust din partea comunităţii internaţionale, inclusiv necesitatea pentru Consiliul de Securitate al ONU de a lua măsuri suplimentare semnificative”. Grupul include Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite. Un reprezentant UE s-a alăturat apelului.
Manevrele nucleare ale lui Kim Jong-un, condamnate la scară largă
De la începutul lunii noiembrie, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete, printre care una balistică (prăbușită în zona economică exclusivă a Japoniei, la vest de insula Hokkaido). Potrivit agenţiei de stat nord-coreeană KCNA, este vorba de ICBM, de tip Hwasong-17, supranumită „racheta monstru” de către experţii militari.
Lansarea, raportată atât de Seul, cât și de Tokyo, a avut loc după avertismentul Coreei de Nord privind „reacții militare mai dure” în cazul în care SUA își sporesc prezența regională de securitate. ICBM-urile sunt arme cu cea mai mare rază de acțiune a Phenianului, concepute să transporte un focos nuclear până în orice locație din America.
Pentru activitatea sa nucleară şi tiruri de rachete din 2006, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat peste 10 rezoluţii care impun sancţiuni Phenianului. G7 a reiterat exigenţele ca programul nuclear al lui Kim Jong-un să fie demontat într-o manieră verificabilă, adăugând că ţara comunistă „nu va avea niciodată statutul de stat nuclear”.