Țara din Europa care scoate Gazprom de pe piață și face rost de gaze naturale. Decizie de ultimă oră
Germania a anunțat că va naționaliza compania de gaze Securing Energy for Europe. SEFE, în trecut Gazprom Germania GmbH, este fosta subsidiară a Gazprom din Rusia. Autoritățile de la Berlin își justifică decizia invocând falimentul iminent al SEFE, care ar putea perturba aprovizionarea țării cu energie.
Decizii majore într-o țară europeană
Germania va naţionaliza importatorul de gaze SEFE, cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania, a transmis, luni, Ministerul Economiei. Măsura este menită să protejeze compania de faliment şi să forţeze Rusia să iasă din acţionariat, notează Reuters.
„Pentru a evita acest pericol şi pentru a menține serviciile operaționale ale SEFE, a fost efectuată acum schimbarea acționariatului, iar compania a fost stabilizată”, a explicat Ministerul Economiei.
În luna aprilie, compania de gaze Securing Energy for Europe a fost plasată sub tutela unei agenții federale germane. Potrivit oficialilor guvernamentali, foștii proprietari vor fi despăgubiți, dar au atras atenția că procesul „nu a fost încă finalizat”.
Compania rusă Gazprom, scoasă de pe piață
Pe lângă naţionalizare, Berlinul a mai precizat că va majora împrumutul acordat SEFE de la creditorul de stat KfW la 13,8 miliarde de euro (față de 11,8 miliarde de euro). O mare parte din această sumă va fi convertită în acţiuni, însă nu a fost deocamdată aprobată de Bruxelles. Ajutorul de la stat provine din fondul de 200 de miliarde de euro anunţat de guvern pentru a proteja cea mai mare economie europeană de impactul creşterii preţurilor la energie.
Potrivit celor comunicate de Ministerul german al Economiei, motivația este „supraîndatorarea” financiară a SEFE, compania riscând să intre în faliment. Această evoluție pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Germaniei. După Uniper, Securing Energy for Europe este al doilea mare importator de gaze din țară și, la fel ca prima companie, a importat acest combustibil din Rusia.
După întreruperea furnizării de gaze decisă de Moscova în urma războiului din Ucraina, ambele companii au fost nevoite să obțină aprovizionare pe alte piețe la prețuri semnificativ mai mari, cu pierderi de câteva milioane de euro. La începutul lunii aprilie, guvernul de la Berlin a plasat Gazprom Germania în tutela Agenției Federale de Rețea (Bnetza), redenumindu-o SEFE.
UE aprobă decizia
Comisia Europeană a dat undă verde pentru planul Berlinului de a prelua 100% gigantul energetic SEFE (Securing Energy for Europe), cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania. UE a aprobat un ajutor de 225,6 milioane de euro pentru compania aflată în tutela nemților.