06 iul. 2022 | 21:57

Țara de lângă România, obligată să aplice sancțiuni Rusiei. Altfel, pierde sprijinul pentru aderarea la UE

ULTIMA ORĂ
Țara de lângă România, obligată să aplice sancțiuni Rusiei. Altfel, pierde sprijinul pentru aderarea la UE

O țară situată la granița de sud-vest a României nu va putea continua integrarea europeană fără impunerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și a Belarusului, au decis oficialii de la Bruxelles. Este vorba despre Serbia, care este obligată de Uniunea Europeană să ia atitudine față de invazia lui Putin.

Serbia trebuie să impună sancțiuni Rusiei, susține UE

Membrii Parlamentului European au adoptat Rezoluția care exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la UE, dar solicită și Belgradului să respecte de urgență sancțiunile impuse de Bruxelles împotriva Rusiei și Belarusului. Actul este una dintre condiţiile pentru integrarea europeană. Decizia exprimă sprijinul Parlamentului European pentru „viitoarea apartenență a Serbiei la UE”, dar reamintește, de asemenea, că o perspectivă credibilă a extinderii necesită implicarea în reformele necesare și aderarea la standardele și valorile europene.

„Deputații europeni au adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție prin care își exprimă sprijinul pentru aderarea Serbiei la UE. Oficialii de la Bruxelles solicită, de asemenea, introducerea imediată a sancțiunilor impuse de Parlamentul European împotriva Federației Ruse și a Belarusului și definește aceasta ca una dintre condițiile pentru avansarea Serbiei pe calea integrării europene”, potrivit Balkan Observer for Ukraine.

Integrarea în Uniunea Europeană, în pericol

În textul rezoluției sunt incluse și amendamente potrivit cărora „se așteaptă ca Serbia și Kosovo să semneze un acord obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea relațiilor pe baza recunoașterii reciproce”. Pentru prima dată, „recunoașterea reciprocă” este menționată într-un document oficial al blocului comunitar.

„SERBIA NU VA PUTEA CONTINUA INTEGRAREA EUROPEANĂ FĂRĂ IMPLEMENTAREA SANCȚIUNILOR ÎMPOTRIVA RUSIEI ȘI BELARUSULUI. (…) Rezoluția a fost susținută de 523 de membri ai Parlamentului European, 78 au fost împotrivă, iar 34 s-au abținut”, mai arată aceeași sursă citată.

Țara de lângă România depinde de gazul lui Putin

Publicația ucraineană Unian susține că Serbia nu va renunța la gazul rusesc. Aleksandar Vučić a vorbit cu Vladimir Putin despre amplasarea unei instalații de stocare a gazelor în țara sa. Ulterior, au apărut informații potrivit cărora autoritățile de la Belgrad caută o alternativă la petrolul rusesc.

Serbia, un stat care nu face parte din NATO și UE, este aproape integral dependentă de gazul Rusiei, iar armata sa menține legături cu forțele de la Moscova. Deși guvernul de la Belgrad a sprijinit două rezoluții ONU care condamnă invazia rusă a Ucrainei, autoritățile sârbe refuză să introducă sancțiuni împotriva rușilor. Kremlinul susține și opoziția Serbiei față de independența Kosovo, blocându-i accesul la Națiunile Unite.