Țara care va fi cel mai puternic lovită de sancțiunile UE asupra petrolului rusesc
O țară europeană susține că va fi cel mai puternic lovită de sancţiunile UE asupra petrolului rusesc şi că se aşteaptă la solidaritate din partea liderilor de la Bruxelles, pentru a diminua impactul. Potrivit Ministerului Economiei, statul a încercat să obţină o derogare de trei ani în privinţa comerţului cu petrol şi produse petroliere ruseşti, dar fără succes. Despre cine este vorba?
O țară din UE face un anunț teribil
Varianta finală a măsurilor punitive UE impuse Federației Ruse permite Slovaciei să continue importul de ţiţei rusesc via conducta Drujba. Însă, după opt luni, petrolul va putea fi utilizat doar pentru producţia destinată pieţei interne şi exportului în Cehia, pentru încă 10 luni, au explicat oficialii slovaci.
„Embargoul a fost aprobat într-o variantă cu impact direct asupra pieţei pentru combustibili şi producţiei acestora din Slovacia”, a declarat Slovacia. „În cadrul solidarităţii declarate, ne aşteptăm la acces individual la resurse din partea REPower EU”, este apelul făcut de Ministerul Economiei, cu referire la planul UE de a pune capăt dependenţei de combustibili fosili ruseşti şi combatere a crizei climatice, notează Reuters.
Slovacia, cel mai puternic lovită de sancțiunile UE asupra petrolului rusesc
Singura rafinărie din Slovacia – Slovnaft – funcţionează pe bază de petrol rusesc. Combinatul are o capacitate de 124.000 de barili/zi şi este deţinut de compania ungară MOL. Uzina este situată în apropiere de graniţa cu Ungaria şi Austria. Cea mai mare parte a producţiei de la Slovnaft, incluzând motorină, combustibil pentru aeronave şi mase plastice, este exportată în câteva ţări central şi vest-europene.
O reducere forţată a capacităţii sale poate afecta şi livrările pe piaţa internă, a avertizat MOL, punctând că sancţiunile UE vor avea un impact sever asupra producţiei şi vor determina diminuarea livrărilor de combustibili.
O nouă rundă de măsuri impuse Rusiei
În cadrul unui summit care a avut loc recent la Bruxelles, statele membre UE au ajuns, în cele din urmă, la un acord care ar trebui să reducă 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârşitul anului. În felul acesta, blocul comunitar speră să diminueze substanţial mijloacele de finanţare a războiului lui Putin din Ucraina.
Pactul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol din Rusia transportat naval, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Ca să elimine blocajul Ungariei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct.
Având în vedere că Germania şi Polonia s-au angajat, la rândul lor, să pună capăt importurilor prin oleoductul Drujba până la sfârşitul anului, 90% din exporturile de petrol rusesc către Europa ar trebui să fie oprite până la sfârşitul lui 2022.