04 mart. 2022 | 15:53

Surpriză: de ce ar trebui să ne bucure, de fapt, unele scumpiri. Explicațiile specialiștilor

ACTUALITATE
Surpriză: de ce ar trebui să ne bucure, de fapt, unele scumpiri. Explicațiile specialiștilor

În general, oamenii se revoltă numai la auzul cuvântului „scumpire”. E drept că orice majorare de preț ne diminuează puterea de cumpărare și pune noi presiuni pe bugetele noastre, însă există situații în care scumpirile au efecte nebănuit de bune. O astfel de situație o vom trăi, cu toții, în viitorul apropiat.

Pentru a înțelege fenomenul, trebuie să plecăm de la faptul că piața îngrășămintelor se confruntă cu masive creșteri de preț. Îngrășămintele s-au scumpit semnificativ în ultimele luni, iar previziunile analiștilor economici arată că va trebui să ne obișnuim cu prețurile mari, pentru că nu vom scăpa prea curând de inflație.

Scumpirile sunt și benefice. Iată un efect mai puțin cunoscut de noi

Așa stând lucrurile, desigur că aceste scumpiri se reflectă în mod direct în creșterea prețurilor la alimente, ceea ce nu e în interesul nostru financiar, dar mai apare un efect, unul cât se poate de benefic. Se pare că scumpirile la îngrășăminte schimbă mentalitatea agricultorilor și îi forțează să treacă la culturile ecologică.

Un exemplu în acest sens este Norofert Group, principalul producător român de inputuri organice. Acesta a decis să apese pedala de accelerație a investițiilor în zona eco.

Planul de investitii al companiei pentru 2022 prevede aproximativ 1 milion de lei pentru automatizarea completa a liniei de productie de inputuri pentru agricultura ecologica, precum si diversificarea gamei de produse.

De asemenea, compania a anuntat investitii de 7 milioane de lei pentru constructia unui depozit de 1.500 mp la fabrica din Filipestii de Padure. In ceea ce priveste activitatea de cercetare, Norofert anunta investitii de circa 1,2 milioane de lei in finalizarea laboratorului de cercetare si inovare din cadrul fabricii din Filipestii de Padure.

Pentru ferma din Zimnicea, judetul Teleorman, Norofert va investi aproximativ 3,3 milioane de lei in operationalizarea completa a fermei prin dezvoltarea capacitatii de depozitare a cerealelor ecologice, modernizarea spatiilor actuale si constructia unora noi. De asemenea, compania ia in calcul investitii intr-un sistem de irigatii care sa acopere o suprafata de 200-250 de hectare.