22 aug. 2022 | 19:55

Suportăm din ce în ce mai greu valurile de caniculă: care este explicația, ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Suportăm din ce în ce mai greu valurile de caniculă: care este explicația, ce spun cercetătorii

Din cauza condițiilor de mediu în schimbare și a particularităților fiziologiei, valurile de căldură se simt cu până la 10 ° C mai intens decât sugerează măsurile tradiționale, a descoperit o nouă cercetare.

Serviciul Național Meteorologic al SUA (NWS) folosește temperatura aparentă, numită și indice de căldură, pentru a măsura cum se simt aceste condiții de mediu pentru oameni, din punct de vedere fiziologic.

Temperatura, simțită mult mai intens de corpul uman

Noile extreme meteorologice cu care ne confruntăm în prezent au efecte devastatoare. La rândul lor, răspunsurile fiziologice ale corpului uman sunt diferite față de cele din trecut.

Fizicianul Robert Steadman a calculat scala indicelui de căldură din 1979 până în prezent, măsurând modul în care diferitele temperaturi influențează fluxul de sânge din piele, la diferite niveluri de umiditate.

La o umiditate medie de aproximativ 70 la sută, un corp uman tipic, aflat la umbră, ar experimenta 20°C.

La temperaturi mai ridicate, corpul se va baza din ce în ce mai mult pe transpirația care se evaporă pentru a se răci.

O temperatură de aproximativ 30°C, de exemplu, ar putea să se simtă ca 34,5°C. La umiditate și mai ridicată, lucrurile devin din ce în ce mai grave.

Factorul de umiditate este unul dintre motivele pentru care Marea Britanie s-a luptat cu ultimele luni valuri de căldură, chiar dacă a atins doar temperaturile pe care alte locuri din lume le-ar considera normale pentru vară.

Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât corpului uman îi mai greu să folosească transpirația pentru a se răci.

Un studiu de la începutul acestui an a constatat că toleram mult mai puțin combinația de căldură și umiditate ridicată decât înainte, cu o limită superioară a temperaturii de doar 31°C, la umiditate maximă.

Și, din păcate pentru noi, cu fiecare grad Celsius care se adaugă în atmosfera, vaporii de apă cresc cu aproximativ 7%.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele