SUA, critici pentru Iran după protestele care fac ravagii în toată țara. Ce greșeli face regimul
Regimul iranian își înțelege „în mod fundamental” greșit proprii cetățeni, dând vina pe actori externi pentru protestele care fac ravagii în întreaga țară, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.
Blinken a criticat autoritățile iraniene
„Ceea ce se întâmplă în Iran este în primul rând despre iranieni, despre viitorul lor, despre țara lor. Și nu este vorba despre noi”, a declarat Blinken pentru CNN.
„Și una dintre greșelile profunde pe care le face regimul este să încerce să arate cu degetul spre alții, spre Statele Unite, spre europeni, susținând că suntem cumva responsabili pentru instigarea sau pentru că am alimentat în alt mod focul protestelor. Asta înseamnă să își înțeleagă profund, fundamental, propriul popor.”
Protestele au izbucnit în Iran în urma morții lui Mahsa Amini, o iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani, reținută de poliția pentru moralitate pentru că nu și-a purtat hijab-ul corespunzător.
Tensiunile legate de acțiunile regimului au fost în centrul atenției săptămâna aceasta, în timp ce Iranul se pregătea să se confrunte cu SUA la Cupa Mondială din 2022, escaladând și mai mult după ce Federația de Fotbal a Statelor Unite a schimbat steagul Iranului pe platformele sale de socializare pentru a-și arăta sprijinul față de protestatarii din Iran.
US Soccer a declarat că a vrut să schimbe steagul oficial pentru 24 de ore pentru a arăta „sprijinul pentru femeile din Iran care luptă pentru drepturile fundamentale ale omului”, dar a plănuit întotdeauna să revină la steagul original.
„Accentul trebuie să rămână pe poporul iranian”
Blinken a declarat miercuri că lumea este „pe bună dreptate concentrată asupra a ceea ce se întâmplă pe străzile din Iran” și că SUA a lucrat pentru a se asigura că poporul iranian are „tehnologia de comunicare de care are nevoie pentru a continua să comunice între ei și să rămână conectat cu lumea exterioară”.
„Există și alte măsuri pe care le luăm pe cale diplomatică, în cadrul organizațiilor internaționale și cu multe alte țări, pentru a face clar modul în care lumea vede represiunea care are loc în Iran, pentru a încerca să îi rețină pe cei care încearcă pur și simplu să își exprime pașnic opiniile”, a spus el.
„Dar accentul principal trebuie să rămână pe poporul iranian. Este vorba despre ceea ce își doresc ei, despre ceea ce au nevoie, despre ceea ce așteaptă”, a spus acesta.