Statului îi priește inflația. Bugetul e burdușit cu bani, deși noi sărăcim pe zi ce trece
Actuala criză a inflației nu este chiar o problemă pentru stat. În fapt, bugetul public are de câștigat bani frumoși, în anumite privințe, de pe urma acestui moment de cumpănă pentru noi toți.
În timp ce majoritatea românilor se confruntă cu provocări economice uriașe pentru bugetele lor, din moment ce asistăm la o scumpire acută a costului vieții, statului român pare să-i priască inflația, cel puțin asta rezultă din cifrele oficiale ale execuției bugetare.
Statului român i-au crescut veniturile, pe măsură ce încasează dări din ce în ce mai consistente din partea contribuabililor, dar și ca urmare a scumpirilor masive din economie, care și-au făcut simțite prezența în ultimele luni.
Statul – marele câștigător al inflației. Bugetul public „geme” de bani
Cele mai recente date pe care pe primim de la Ministerul Finanțelor relevă faptul că la data de 30 noiembrie 2022 statul încasase venituri totale de 212 miliarde de lei.
Pentru unii poate părea puțin, dar dacă aruncăm o privire peste cifrele de anul trecut, putem trage concluzia că actuala perioadă dificilă din economie nu reprezintă chiar o povară pentru bugetul nostru public. Astfel, tot de la Ministerul Finanțelor, din rapoartele anterioare, reiese că până la 30 noiembrie 2021, statul încasase venituri mult mai mici, de doar 160 de miliarde de lei.
Ca referință, numai dacă analizăm sumele pe care statul le-a încasat de pe urma impozitelor pe salariile și pe veniturile românilor, constatăm că acestuia îi merge foarte bine. Concret, pe perioada ianuarie – noiembrie 2022, vorbim despre 30,30 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 18,8% față de anul trecut.
Un alt aspect important vizează nivelul deficitului bugetar. Conform datelor din acest an, se pare că avem un deficit de 58,70 miliarde de lei la bugetul public. În procente din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar este pe o tendință descendentă. Acesta consemnează o scădere cu 0,5 puncte procentuale pe cele unsprezece luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 4,7% din PIB la 4,2% din PIB.