26 mai 2022 | 15:14

Statul român va cumpăra fabrica de zahăr din Luduș. Decizia vine în contextul amenințării crizei globale alimentare

ULTIMA ORĂ
Statul român va cumpăra fabrica de zahăr din Luduș. Decizia vine în contextul amenințării crizei globale alimentare

Statul român a anunțat, joi, că va cumpăra fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, în contextul amenințării crizei globale alimentare, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. Decizia a fost luată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, care a și făcut declarații despre achiziție.

Statul român cumpără fabrica de zahăr din Mureș. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o nouă întrevedere oficială cu managementul companiei Tereos România, pentru a prezenta echipa de negociere constituită prin ordin de ministru, în vederea preluării fabricii de zahăr de la Luduș, județul Mureș.

Oficialul român este încrezător că se va relua cât mai repede ciclul de producție și activitatea în fabrică, mai ales în contextul internațional al pieței zahărului. De menționat că Tereos este al doilea producător mondial de zahăr, cu venituri anuale de circa patru miliarde de euro și peste 20.000 de angajați.

„Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârșit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare precum și elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producție și activitatea în fabrică, mai ales în contextul internațional al pieței zahărului”, a explicat ministrul Chesnoiu.

Zvonuri negate de Tereos România

François Queva, director executiv al Tereos România, a infirmat toate zvonurile apărute în spațiul public legate de închiderea fabricii din județul Mureș. Acesta a precizat că angajamentul luat în fața ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, încă din luna aprilie, a rămas neschimbat în ceea ce privește disponibilitatea vânzării unității de producție către statul român. În plus, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nicio componentă a fabricii de la Luduș nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută.

O echipă de negocieri se va deplasa la Luduș

Echipa de negociere (alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – MADR) va solicita conducerii Tereos România documente juridice și financiare, precum și alte aspecte legate de funcționalitatea fabricii din Mureș, cu scopul de a face pași concreți în acest demers de cumpărare.

Citește și Explozia prețurilor și războiul duc la foamete: avertismentul UNICEF

La începutul săptămânii viitoare, echipa MADR va merge la Luduș, pentru a evalua la fața locului situația existentă, apoi urmează implicarea specialiștilor și experților din alte instituții ale statului, astfel încât preluarea fabricii de zahăr să fie realizată în cele mai bune condiții. Ambele părți au bătut palma pentru un calendar al preluării investiției, a mai spus Chesnoiu, fără a preciza datele concrete convenite.