25 mai 2022 | 12:47

Statuia generalului Suvorov, pe care rușii vor să-l sanctifice, în mijlocul Moldovei: ce caută pe E85, ce reprezintă

ACTUALITATE
Statuia generalului Suvorov, pe care rușii vor să-l sanctifice, în mijlocul Moldovei: ce caută pe E85, ce reprezintă

Statuia generalului Suvorov poate fi regăsită în țări precum Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România, dar și Elveția, datorită bătăliilor pe care le-a dus și toate victorioase.

Cei care au drum spre Moldova, pe drumul european 85, cu siguranță vor observa în localitatea Dumbrăveni, statuia care figurează ca monument istoric în catalogul Direcției de Cultură Vrancea. Această statuie îl reprezintă pe generalul rus Alexandr Vasilievici Suvorov.

S-a născut în Moscova în 1729 în timpul domniei Ecaterinei  a II-a. Totodată, undeva la mijlocul secolului trecut, comuna Dumbrăveni purta numele de Suvorov, acest lucru fiind atestat prin documente. Generalul rus a fost totodată și guvernator al Crimeei între 1787-1792, atunci când avea loc războiul ruso-austro-turc.

“După mărturia lui Suvorov, din cele 31 de steaguri cucerite după înfrângerea marelui vizir, cinci au fost luate de voluntarii români. În 31 decembrie 1790, Suvorov cucereşte Ismailul şi a trecut toată  prin ascuţişul sabiei. Din toată prada nu şi-a luat decât un cal.

Ţarina l-a ridicat la gradul de feldmareşal, i-a acordat titlul de prinţ şi i-a dăruit un baston de comandant în aur şi o coroană împodobită cu diamante, în valoare de 60.000 de ruble”, scriu istoricii Horia Dumitrescu, Ionel Burlacu şi Nicolae Spănţulescu în lucrarea Cronica Vrancei.

Statuia generalului Aleksandr Suvorov din Dragosloveni

Statuia generalului Alexandr Suvorov, sat Dragosloveni, comuna Dumbraveni

De ce se află statuia generalului Suvorov pe teritoriul României

Suvarov a decăzut după moartea împărătesei, cu toate că acesta a mai înscris câteva victorii. În anul 1800 acesta murea la moșiile sale din Lituania, fiind amintit în galeria personalităților militare. Astfel, Țarul Nicolae al II-lea a intervenit pe lângă regele Carol I pentru a putea ridica o statuie în cinstea fostului general, acolo unde a avut loc lupta de la Vadul Râmnic.

“Monumentul a costat 120.000 de ruble. Statuia a fost executată de sculptorul B.W. Edwards din Odessa. Mărimea calului şi călăreţului erau cele naturale. Statuia a fost montată pe un soclu de granit roşu de Finlanda ce era înconjurat de trei basoreliefuri în bronz. Statuia îl reprezenta pe Suvorov călare pe un cal de stepă îngenunchiat pe picioarele din spate, ca oprit dintr-un galop.

Inaugurarea propriu zisă s-a făcut în faţa unui numeros public şi în prezenţa unei comisii militare ruse şi române, la 3 noiembrie 1913. Au participat şi Alexandru Vlahuţă, I.L. Caragiale şi fiul său Mateiu Caragiale, care au fost propuşi de generalul rus Arseniev spre a fi decoraţi”, mai arată istoricul Horia Dumitrescu.

Statuia generalului Suvorov a rezistat doar trei luni pentru că rușii au hotărât ca aceasta să fie mutată la Odesa, iar ulterior la Ismail, acolo unde se află și în prezent și unde rusul a obținut cea mai grandioasă victorie a sa.

Atunci când au fost împliniți 160 de ani de la victoria lui Suvorov, statuia a fost restaurată de către Comisia Monumentelor Istorice și Artistice a Academiei României. Un alt monument a fost ridicat în anul 1959 pe locul unde a fost anterior statuia originală.

Generalul Aleksandr Vasilievici Suvorov

Generalul Aleksandr Vasilievici Suvorov