31 oct. 2022 | 18:25

Stat membru NATO și vecin cu Rusia crește nivelul alertei militare. Ia în calcul mobilizarea rapidă

ULTIMA ORĂ
Stat membru NATO și vecin cu Rusia crește nivelul alertei militare. Ia în calcul mobilizarea rapidă

Începând din 1 noiembrie 2022, o țară nordică, membră NATO, a anunțat că va ridica nivelul de alertă al armatei sale, într-o încercare de a-și consolida securitatea, în contextul escaladării războiului din Ucraina. Decizia a fost transmisă de premier. Recent, această națiune a devenit cel mai mare exportator de gaze naturale către UE, după ce achizițiile energetice din Federația Rusă au scăzut semnificativ.

Țara care crește nivelul alertei militare din cauza războiului Rusia-Ucraina

Norvegia își pune armata într-un nivel ridicat de alertă, mută mai mult personal în sarcini operaționale și sporește rolul unei forțe de mobilizare rapidă, ca răspuns la conflictul din Ucraina, deși prim-ministrul Jonas Gahr Støre a spus că nu există niciun motiv să creadă că Rusia intenționează să o invadeze.

„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din ultimele decenii, a avertizat premierul Norvegiei. „Nu există indicii că Rusia își extinde războiul în alte țări, dar tensiunile crescute ne fac mai expuși la amenințări, operațiuni de informații și campanii de influențare”, a motivat șeful guvernului de la Oslo, relatează Reuters.

Norvegia se teme de evoluția invaziei lui Putin

Această țară din Peninsula Scandinavă este cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, după ce achizițiile energetice din Rusia au scăzut semnificativ. Importurile din Norvegia reprezintă, la ora actuală, un sfert din toate importurile energetice ale blocului comunitar.

Autoritățile norvegiene și-au desfășurat armata pentru a-și păzi platformele off-shore și instalațiile on-shore, după ce gazoductele Nord Stream 1 și 2 au început să scape gaze în Marea Baltică. A primit ajutor de la flotele britanică, franceză și germană.

Forțele armate vor avea sarcini operaționale

Norvegia ar încerca, totodată, să pună în funcțiune noua sa flotă de avioane de patrulare maritimă, într-un ritm mai rapid decât era planificat inițial, a declarat șeful Apărării, generalul Eirik Kristoffersen. Astfel, forțele armate ar petrece mai puțin timp antrenându-se și s-ar focusa pe sarcini operaționale, a explicat ministrul Apărării, Bjørn Arild Gram.

Forțele aeriene au întrerupt antrenamentele în SUA cu avioanele sale de luptă F-35, preferând să le țină în Norvegia, a subliniat Kristoffersen: „Ne așteptăm ca această situație să dureze cel puțin un an”.

Premierul Gahr Støre a subliniat că nimic nu s-a întâmplat în ultimele ore care să provoace creșterea gradului de pregătire, dar se datorează „evoluțiilor de-a lungul timpului”.

Pe cine acuză de spionaj

Norvegia are o graniță de 198 de kilometri cu Rusia în Arctica. Săptămâna trecută, autoritățile norvegiene au reținut un bărbat despre care au spus că s-a dat drept un savant brazilian, când, de fapt, este ofițer rus de informații, suspectat de spionaj. Serviciile secrete PST din Norvegia au spus că numele lui este Mihail Mikușin. Suspectul a fost reținut la Tromsø, unde lucra la Universitatea Arctică din Norvegia.