02 nov. 2022 | 11:03

Stare de alertă ridicată în SUA. O țară care deține arme nucleare se pregătește de un „atac iminent”. Se prefigurează un nou război?

ULTIMA ORĂ
Stare de alertă ridicată în SUA. O țară care deține arme nucleare se pregătește de un „atac iminent”. Se prefigurează un nou război?

Un avertisment privind un atac iminent asupra unei țări a fost emis. Este stare de alertă ridicată în SUA, în urma informațiilor care au fost împărtășite cu oficiali americani.

Raport WSJ: Țara care e pe cale să atace. Nivel de alertă e ridicat

Arabia Saudită a împărtășit informații cu oficiali americani, avertizând asupra unui atac din partea Iranului asupra unor ținte din regat și Erbil, în Irak, potrivit unui raport publicat în Wall Street Journal (WSJ).

Atacurile planificate au scopul de a distrage atenția de la protestele care au cuprins Iranul în ultimele săptămâni. Aceste demonstrații au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini în custodia poliției pentru că nu ar fi purtat hijab. De atunci, mii de femei au ieșit pe stradă fără să-și acopere capul sau fața, contestând guvernul iranian.

WSJ a vorbit cu un oficial al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, care a declarat că SUA este „îngrijorată de imaginea amenințării” și că „oficialii rămân în contact permanent cu saudiții”.

Cu toate acestea, oficialul nu a oferit niciun detaliu despre informațiile împărtășite de oficialii saudiți.

SUA și țări din Orientul Mijlociu au ridicat nivelul de alertă

Ca răspuns la acest avertisment, armatele Arabiei Saudite, SUA și ale altor țări din Orientul Mijlociu au ridicat nivelul de alertă.

Iranul a acuzat SUA, Arabia Saudită și Israelul că au instigat protestele în curs de desfășurare din țară. Luna trecută, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a avertizat public Arabia Saudită să limiteze acoperirea protestelor din Iran.

În ultimele șase săptămâni, Iranul a fost zguduit de proteste de o amploare și o natură fără precedent de la revoluția islamică din 1979, declanșată de moartea lui Mahsa Amini în septembrie.

Autoritățile i-au avertizat pe protestatari că este timpul să părăsească străzile, dar demonstrațiile nu au dat niciun semn de diminuare, având loc în zone rezidențiale, pe bulevardele principale și în universități din întreaga țară.

Mii de persoane au fost arestate la nivel național în timpul represiunii protestelor, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, în timp ce sistemul judiciar iranian a declarat că 1.000 de persoane au fost deja inculpate în legătură revoltele.