28 nov. 2022 | 12:18

Spionii invizibili ai lui Putin împânzesc Europa. Cum încearcă liderul de la Kremlin să afle secretele statelor

ULTIMA ORĂ
Spionii invizibili ai lui Putin împânzesc Europa. Cum încearcă liderul de la Kremlin să afle secretele statelor

Fostul agent de spionaj Julian Richards a declarat că Moscova a devenit atât de eficientă în ceea ce privește spionajul în Marea Britanie încât agențiile de informații „nu știu” câți agenți sunt activi în Regatul Unit.

Avertismentul vine în contextul în care presupușii spioni ruși Serghei Skvortsov și soția sa Elena Koulkova au fost arestați în Suedia.

Cuplul era bine cunoscut și apreciat, discuta fericit cu vecinii lor – doar pentru a fi capturat de polițiști de elită în două elicoptere Black Hawk.

Se crede că amândoi au acționat ca spioni pentru Putin timp de aproape un deceniu – ascunzându-se la vedere ca cetățeni obișnuiți.

„Ei ar putea asasina pe cineva, dacă ar avea nevoie”

Se spune că Putin este obsedat de trimiterea de spioni în roluri civile obișnuite cu scopul de a goli Occidentul de secrete comerciale esențiale.

De fapt, amenințarea de infiltrare este atât de mare, încât foști ofițeri CIA și MI6 i-au avertizat pe britanici să fie atenți, pe fondul temerilor că sute de ageți ai lui Vladimir Putin se infiltrează în Marea Britanie.

„Teoretic, ei ar putea asasina pe cineva, dacă ar avea nevoie. Aici este interesant cazul Skripal și cazul Litvinenko înainte de acesta. A fost GRU – serviciile de informații militare – care a fost demascat ca fiind implicat”.

Cunoscuți sub numele de „ilegali”, acești spioni petrec ani de zile amestecându-se în viața civilă normală și își iau locuri de muncă obișnuite în industrii critice, cum ar fi apărarea națională, cu scopul de a se manevra în poziții de „acces”.

Iar Marea Britanie, potrivit profesorului Richards, se află pe primul loc în vizorul lor.

„Știm că Marea Britanie a fost întotdeauna o țintă specială pentru ruși”, a explicat profesorul Richard.

„Ei știu că suntem potențial o conexiune foarte utilă în sistemul de informații american”.

„Aceasta a fost logica spionilor de la Cambridge. A funcționat foarte bine, deoarece nu numai că eram noi înșine un jucător important în domeniul serviciilor de informații, dar eram și un aliat foarte, foarte apropiat al serviciilor de informații, iar acesta este potențialul – un fel de ușă din spate în serviciile de informații americane.”

El a spus că acești spioni „invizibili” sunt antrenați să se infiltreze în companii comerciale care furnizează servicii guvernelor gazdă, cum ar fi British Aerospace.

Adesea, aceștia încep prin a ocupa posturi umile și își croiesc drum pe scara ierarhică, uneori folosind șantajul și mita pe parcurs.

Deși amenințarea a rămas scăzută și utilizarea lor a fost în mare parte costisitoare și ineficientă, impactul lor real poate fi greu de evaluat.

„Fie este o problemă mare și nu avem o idee despre amploarea ei și despre câți sunt acolo, dar cred că este mai probabil să nu fie o problemă atât de mare și, pentru că sunt atât de greu de făcut, probabil că nu sunt prea mulți dintre ei.”

Fostul ofițer de caz al CIA, Robert Baer, a declarat că „ilegaliștii” ruși ar putea fi angajați într-o companie timp de ani de zile înainte de a deveni „operaționali”.

„Ceea ce îți dorești cu un ilegal este cineva care să nu fie supravegheat”, a spus el, potrivit The Sun.

Kompromat, cea mai comună tehnică

Printre trucurile lor se numără atragerea persoanelor de interes într-o aventură și folosirea acesteia împotriva lor.

Cunoscută și sub numele de Kompromat, aceasta tehnică a fost folosită în KGB și în echivalentul său modern, FSB.

„Ilegali” sunt, de asemenea, cunoscuți pentru că se hrănesc cu oficiali „vulnerabili din punct de vedere financiar” aflați în poziții înalte și se străduiesc să îi atragă cu garanția banilor.

„Sunt mulți bani pentru un fruct atât de ușor de obținut”, a explicat Baer. „Dar dacă sunt buni, pur și simplu nu îi poți găsi”.

Baer susține că Putin ar putea foarte bine să trimită un număr fără precedent de ilegali în Occident, în timp ce încearcă să recreeze trecutul Rusiei ca mastodont al spionajului.

Agențiile de spionaj occidentale s-au luptat mult timp pentru a-și păstra rândurile curate de agenți dubli ruși.

În august, un spion rus care se pare că s-a dat drept designer de bijuterii timp de zece ani și s-a infiltrat în NATO atrăgând comandanții în capcane a fost înlăturat după ce a plecat în vacanță la Moscova și nu s-a mai întors.

În acest an, David Smith, 58 de ani, un fost paznic al ambasadei britanice din Berlin, a fost acuzat de nouă infracțiuni legate de încălcarea Legii privind secretele oficiale după ce a fost acuzat de spionaj pentru Rusia.

În luna octombrie a anului trecut, opt spioni ruși au fost expulzați din NATO în cadrul unei represiuni majore în perioada premergătoare războiului din Ucraina, iar alți patru dintre gorilele lui Mad Vlad se tem că operează în secret în Westminster.