30 nov. 2022 | 18:12

Sondaj comandat de Kremlin: Mai mult de jumătate dintre ruși vor negocieri cu Ucraina

ULTIMA ORĂ
Sondaj comandat de Kremlin: Mai mult de jumătate dintre ruși vor negocieri cu Ucraina

55% dintre ruși sunt în favoarea unor negocieri cu Ucraina, doar 25% sunt în favoarea continuării războiului. Așa arată rezultatele unui sondaj de opinie închis comandat de Kremlin. Susținătorii păcii s-au dublat în șase luni.

Rușii de rând vor terminarea războiului

Autoritățile ruse au observat o scădere a susținerii publice pentru război pe fondul înfrângerilor constante pe front și al mobilizării. Potrivit acestor date obținute de Meduza, aproximativ 55% dintre ruși sunt acum în favoarea negocierilor de pace cu Ucraina și doar 25% sunt în favoarea continuării războiului.

Aceste cifre sunt în mare parte în concordanță cu rezultatele unui sondaj realizat în octombrie de Centrul Levada , singurul mare centru sociologic independent din Rusia. În raportul Levada, 57% dintre respondenți s-au declarat în favoarea sau mai degrabă pentru negocieri de pace; „pentru” și „mai degrabă, pentru” continuarea ostilităților – 27%.

În același timp, judecând după sondajele de opinie închise ale FSO, atitudinea rușilor față de război s-a deteriorat brusc în ultima vreme. În iulie 2022, sondajele arătau că doar 30% dintre ruși erau în favoarea păcii cu Ucraina.

Din cauza rezultatelor, autoritățile ruse intenționează să limiteze numărul de sondaje de opinie deschise privind atitudinea rușilor față de război.

„Orice este posibil acum, este mai bine să nu o facem”, a subliniat o sursă a publicației Meduza, apropiată Kremlinului.

Negocierile, din ce în ce mai dorite în Rusia

Directorul Centrului Levada, Denis Volkov, subliniază că numărul rușilor care pledează pentru negocieri cu Ucraina a început să crească rapid după anunțul mobilizării din 21 septembrie:

Aceasta este lipsa de dorință a cetățenilor de a participa personal la ostilități. Sprijinul lor pentru lupte rămâne ridicat, dar dorința de a participa personal la acestea în rândul populației este destul de mică.

În plus, sprijinul de la bun început a fost declarativ, pe fondul faptului că oamenii au perceput-o ca pe ceva care nu îi privește – „viața merge mai departe și chiar devine mai bună”. Acum, riscurile au crescut și oamenii doresc ca negocierile să înceapă deja. În același timp, deocamdată, majoritatea încă se lasă la mila autorităților: „Noi am vrea, dar ei vor decide”.