23 oct. 2022 | 08:35

Soluția distopică pentru încălzirea globală: ce este geoingineria solară

ACTUALITATE
Soluția distopică pentru încălzirea globală: ce este geoingineria solară

Odinioară considerată o ultimă soluție distopică care putea fi realizată doar în filme precum „The Matrix” sau „Snowpiercer”, ideea de a reduce cantitatea de lumină solară care lovește planeta noastră pentru a inversa schimbările climatice a câștigat, în ultimii ani, un interes crescut. Iată cum ar putea fi ameliorată încălzirea globală.

Acum, relatează CNBC, Casa Albă va coordona oficial un plan de cercetare de cinci ani pentru a evalua fezabilitatea așa-numitei „geoingineriei solare”.

Evident, implementarea unui plan de blocare a luminii solare vine cu riscuri masive, atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Dar unii susținători cred că ideea merită cel puțin încercată și văd interesul prudent al Casei Albe pentru ea ca un semn pozitiv.

„Reflexia luminii soarelui are potențialul de a proteja mijloacele de trai a miliarde de oameni și este un semn al conducerii Casei Albe că aceștia avansează în cercetare, astfel încât orice decizii viitoare să poată fi înrădăcinate în știință, nu în limita geopolitică”, spune Chris Sacca, fondator al fondului de investiții în tehnologie climatică Lowercarbon Capital.

Încălzirea globală, soluție futuristă

Potrivit publicației CNBC, nu este prima dată când guvernul SUA cochetează cu ideea aceasta. Un raport adresat președintelui Lyndon B. Johnson din 1965 detalia un plan de stropire a oceanului cu particule reflectorizante, cu un cost estimat la 500 de milioane de dolari pe an. Astăzi, costul pentru inițiative similare de răcire a Pământului pe bază de aerosoli a crescut la 10 miliarde de dolari, a declarat un profesor de drept al mediului pentru CNBC.

Un candidat principal pentru “injectarea” de aerosoli stratosferici ar fi dioxidul de sulf, lucrurile urât mirositoare care ies din vulcani atunci când erup și din coșurile de fum ale fabricilor de cărbune.

Dar, din moment ce folosirea dioxidului de sulf este atât de flagrant de poluare, alții propun implementarea “injectarea” norilor marini, un proces în care reflectivitatea norilor este crescută prin injectarea lor cu sare de mare.

Deși toate acestea sunt soluții interesante, mulți se îngrijorează că sunt doar un ajutor pentru o problemă care necesită o schimbare sistemică globală. Janos Pasztor, director executiv al Carnegie Climate Governance Initiative, reafirmă reducerea emisiilor ca fiind esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, dar nu respinge soluțiile alternative ca fiind suplimentare pentru reducerea emisiilor de CO2.

„Nu poți judeca ce face țara cu privire la modificarea radiațiilor solare fără să te uiți la ceea ce face în reducerea emisiilor, pentru că prioritatea este reducerea emisiilor”, a spus Pasztor pentru CNBC.