19 iun. 2022 | 10:36

Soluția ciudată la poluare: viermii care mănâncă plastic

ACTUALITATE
Soluția ciudată la poluare: viermii care mănâncă plastic

Un grup internațional de cercetători a descoperit că „superviermii”, o specie de viermi care poate fi de cel puțin cinci ori mai mare decât viermii de făină și viermii de ceară, digeră foarte bine spumă de polistiren.

Cu alte cuvinte, acești viermi ne-ar putea ajuta să descompunem plasticul în bioreactoare care ar putea reduce foarte mult timpul necesar pentru biodegradarea plasticului. Într-un nou studiu publicat în revista Microbial Genomics, echipa detaliază descoperirea lor ciudată. De asemenea, trei grupuri de control au fost hrănite cu nimic, tărâțe și, respectiv, plastic.

„Superviermii din toate dietele și-au putut finaliza ciclul de viață până la pupe și imago”, se arată în studiu.

Asta înseamnă că ne-ar putea ajuta să abordăm o criză în creștere a poluării cu plastic, așa cum subliniază Vice. Dacă viermii pot mânca plastic și supraviețui, poate că vor înghiți nenumăratele kilograme din acesta pe care le-am aruncat în oceane, râuri și lacuri.

Cu toate acestea, din păcate, nu este un remediu miraculos. Viermii care mănâncă polistiren au suferit de bacterii patogene prezente pe plastic, impactând negativ sănătatea lor.

Dar cercetătorii sunt plini de speranță: „Avem acum un catalog al tuturor enzimelor bacteriene codificate în intestinul superviermilor și intenționăm să investigăm în continuare enzimele cu capacități de degradare a polistirenului”, a declarat pentru Vice Chris Rinke, lector la Universitatea din Queensland și autor principal al studiului.

Pe lângă observarea viermilor pe tot parcursul procesului, echipa a folosit, de asemenea, secvențierea genelor pentru a identifica multe dintre căile genetice asociate cu capacitatea de a mânca plastic. Ca rezultat, experimentul a oferit „prima analiză metagenomică a unui microbiom de insecte asociat plasticului”, conform studiului.

Rinke speră să „elimine, în cele din urmă, superviermii din ecuație” pentru un nou mod fascinant și „fezabil din punct de vedere economic” de a recicla plasticul.