10 nov. 2022 | 07:18

Reacția Ucrainei după ce Șoigu a ordonat trupelor rusești să se retragă din Herson. Zelenski îndeamnă la prudență

ULTIMA ORĂ
Reacția Ucrainei după ce Șoigu a ordonat trupelor rusești să se retragă din Herson. Zelenski îndeamnă la prudență

Potrivit comandamentului militar rus, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a aprobat retragerea trupelor din Herson. Noul comandant al forțelor de ocupație rusești din Ucraina, Serghei Surovikin, a declarat că Rusia își va regrupa trupele, trimițându-le malul stâng al Niprului și părăsind Hersonul.

Rușii părăsesc Herson. Unde se îndreaptă

Update 10 noiembrie, ora 07.11. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în contextul retragerii armatei ruse dintr-o parte a Hersonului, că nu „renunţă la nimic și că „luptă foarte atent”, fără emoţii, fără riscuri inutile”, pentru a consolida poziţiile din sud.

„Cea mai mare confruntare este acum în regiunea Doneţk, este foarte important, acolo se decid multe. Suntem fermi. Nu renunţăm la nimic. Ne mişcăm treptat, întărindu-ne poziţiile pas cu pas. Există multă bucurie în spaţiul media astăzi şi este clar de ce. Dar emoţiile noastre trebuie să fie reţinute, întotdeauna în timpul războiului. Cu siguranţă nu voi hrăni inamicul cu toate detaliile operaţiunilor noastre, nici în sud, nici în est, nici oriunde altundeva. Când vom avea rezultatul nostru, toată lumea îl va vedea”, a spus liderul de la Kiev.

Retragerea de pe malul drept al Niprului înseamnă că armata rusă își anulează planurile de ofensivă spre Odesa și de a ajunge în teritoriul separatist moldovean Transnistria, este de părere Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne. În plus, „prin atingerea malului drept al Niprului, Armata Ucrainei se va apropia de Crimeea”, a subliniat el.

Știrea inițială

„Începeți cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în condiții de siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste râul Nipru”, a ordonat Șoigu lui Serghei Surovikin, comandantul Grupului Întrunit al Forțelor Ruse din zona NMD, care mai devreme, miercuri, i-a raportat șefului Departamentului Apărării despre situația din această zonă.

La 1 noiembrie, guvernul rus de ocupație a intensificat deportarea sau relocarea rezidenților locali din regiunea Herson, pe fondul contraofensivei ucrainene.

Forțele rusești au distrus podurile de pe malul vestic al râului Nipru, în regiunea Herson din sudul Ucrainei, pentru a încetini înaintarea continuă a ucrainenilor, în timp ce s-a raportat că unul dintre cei mai importanți oficiali instalați de Rusia a fost ucis într-un accident de mașină.

Rusia își organizează apărarea pe malul stâng al Niprului

În timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a descris „lupte intense” pe linia frontului din sud, s-a raportat că trupele ucrainene au recucerit o serie de așezări.

„Este oportună organizarea apărării de-a lungul liniei de barieră a râului Nipru, pe malul stâng al acestuia.

Decizia privind apărarea pe malul stâng al râului Nipru nu este ușoară, în același timp vom păstra viețile soldaților noștri și capacitatea de luptă a grupului de trupe.

Manevra trupelor va fi efectuată în viitorul apropiat, unitățile vor ocupa liniile de apărare pregătite pe malul stâng al Niprului”, a declarat Surovikin.

De ce este important orașul Herson

Regiunea Herson se învecinează cu Crimeea și oferă Moscovei o punte terestră către peninsula de la Marea Neagră, pe care a confiscat-o de la Kiev în 2014. Recuperarea de către Ucraina a unor porțiuni din regiunea Herson ar priva Moscova de acest coridor terestru. De asemenea, ar aduce artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune mai aproape de Crimeea, pe care Moscova o consideră de o importanță vitală pentru interesele sale.

Peninsula, a cărei anexare este considerată de Putin drept o realizare cheie a celor peste două decenii de putere, găzduiește o forță militară rusă uriașă și Flota Mării Negre, pe care Moscova o folosește pentru a-și proiecta puterea în Mediterana și în Orientul Mijlociu.

Regiunea Herson include gura de vărsare a râului Dnipro, un râu lat care taie în două Ucraina, iar capitala regională, orașul Herson, se află pe malul vestic, peste râu față de cea mai mare parte a restului provinciei. Este singurul loc în care Rusia este prezentă pe malul vestic al râului, iar Rusia și-a întărit puternic trupele acolo în ultimele luni.