Șoferii români primesc o veste bună, în sfârșit: benzinăriile românești, îngropate în amenzi fabuloase

Șoferii români primesc o veste bună, în sfârșit: benzinăriile românești, îngropate în amenzi fabuloase

După dezastrul din ultimele zile, în care țara a fost înghețată de cozile de la benzinării, ANPC a decis să înceapă un val fulger de controale la principalii furnizori de carburant de pe meleaguri mioritice. Amenzile fabuloase nu au întârziat să apară.

Nu mai puțin de 70 de benzinării au fost controlate în 24 de ore de către inspectorii ANPC în speranța înțelegerii situații de la pompă de pe teritoriul României. Acțiunea s-a reflectat în amenzi de aproximativ 370.000 de lei, conform datelor făcute publice de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Este însă importat de reținut că ANPC a fost dor vârful de lance. În practică, din valul de controale au făcut parte și ANAF, respectiv Consiliul Concurenței.

Benzinăriile din România, amendate masiv

În momentul în care a văzut situația de la pompă din ultima săptămână, panica din rândul șoferilor și prețurile care creșteau văzând cu ochii, premierul Nicolae Ciucă, în urma întâlnirii cu miniștrii Energiei și Economiei, Virgil Popescu, respectiv Florin Spătaru, șeful guvernului a dat undă verde la controale.

Cea mai mare amendă acordată în această perioadă a fost de 100.000 de lei și a fost aplicată la sediul central al unui furnizor de carburanți din România, cu 215 stați în teritoriu. Este important de reținut că oficialii guvernamentali s-au ferit să facă referire la nume de companii. În mod previzibil, amenzile au venit la pachet obligativitatea încetării practicilor comerciale incorecte.

„Staţia de la Beiuş, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri prin nivelul extrem de ridicat şi de nejustificat al preţului practicat, a fost amendată cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte. Mai exact, de fiecare dată când o astfel de decizie este emisă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, pe lângă sancţiunea dată, pe lângă amendă, implică şi revenirea la preţul anterior”, a explicat Cărbunaru.

După cum s-ar aștepta și șoferii, principalele nereguli depistate de ANPC au gravitat în jurul benzinei din stocurile vechi vândută la prețuri noi. „S-a constatat faptul că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari”, fiind vorba de stocuri preexistente, nu de noi stocuri de carburant. În final, concluzia a fost clară. ”Inspectorii ANPC au considerat că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatorii economici în ultimele două zile.”

Citește și: