Șoc la casele de schimb valutar: 5 lei pentru un „amărât” de euro
Românii trebuie să se aștepte, cât de curând, la un adevărat șoc peste casele de schimb valutar, acolo unde vor ajunge să scoată din buzunar peste 5 lei, pentru a cumpăra un euro.
Cele mai recente previziuni economice ale specialiștilor din cadrul CFA România vin să ne arunce o nouă umbră de îndoială asupra bunului mers al economiei noastre naționale, în special în privința stabilității cursului de schimb valutar.
Haos la cursul valutar, trebuia să ne gândim că asta ne așteaptă
Conform previziunilor pentru următoarele 12 luni, dacă vom dori să ne schimbăm banii în euro, trebuie să fim pregătiți să plătim un preț mai piperat, leul nostru urmând să piardă teren în fața monedei unice europene.
Mai precis, CFA România se așteaptă să depășim pragul psihologic de 5 lei pentru un euro. Valoarea medie anticipata de specialiști pentru un orizont de timp de un an este de 5,0797 lei pentru un euro.
În contextul multiplelor crize din prezent, era de așteptat ca moneda noastră europeană să își piardă din putere. Încă din timpul pandemiei, experții în economie spuneau că se apropie momentul în care vom plăti 5 lei pentru un euro, dar BNR a depus eforturi pentru a menține cursul stabil, până acum.
Nu sunt previziuni mai optimiste nici în privința evoluției prețurilor de la noi din țară. După cum știm, în ultimele luni, românii se confruntă cu scumpiri accelerate, la toate bunurile și serviciile de larg consum, de la alimente de bază, până la facturi.
Se pare că trebuie să ne obișnuim cu prețurile mari chiar și în cea mai bună parte a anului viitor.
CFA România crede că vom ajunge să avem o rată a inflației sub 10% de-abia prin octombrie 2023 . Ca referință, cele mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), arată că rata anuală a inflației în România a ajuns la 15,9%, calculată pentru luna septembrie.
„Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o scădere semnificativă, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să scadă indicând posibilitatea ca rata inflaţiei să scadă sub 10% începând cu luna octombrie 2023”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.