Snapchat ajunge la un acord de 35 de milioane de dolari în procesul de confidențialitate din Illinois
O altă companie de socializare plătește din cauza Legii privind confidențialitatea informațiilor biometrice din Illinois. Iată care e situația la Snapchat.
Snap Inc. (compania-mamă a Snapchat) a ajuns la un acord de 35 de milioane de dolari într-un proces colectiv din Illinois pentru utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială. Procesul susține că Snapchat a încălcat legea BIPA prin colectarea și stocarea datelor biometrice ale utilizatorilor care i-au folosit filtrele – fără acordul lor. Rezidenții din Illinois care au locuit în stat după 17 noiembrie 2015 și au folosit caracteristicile populare AR ale Snapchat pot fi eligibili pentru o despăgubire.
Snapchat, bun de plată
Snap Inc. este doar cea mai recentă companie care a fost sancționată în temeiul BIPA – care impune companiilor să solicite consimțământul înainte de a putea colecta date biometrice de la utilizatori. Legea este unică prin faptul că permite cetățenilor fizici să dea în judecată companiile care ar fi putut încălcat legea. De asemenea, la începutul acestui an, Facebook a ajuns la un acord de 650 de dolari față de vechiul său sistem de etichetare a fotografiilor, iar Google a convenit asupra unui acord de o sută de milioane de dolari pentru o funcție care folosea recunoașterea facială în Google Foto.
Potrivit Chicago Tribune, rezidenții din Illinois care se califică ar putea fi eligibili pentru plăți între 58 și 117 de dolari. Acordul încă așteaptă aprobarea unei instanțe districtuale, ce va avea loc în noiembrie. Locuitorii din Illinois au termen până la 5 noiembrie a acestui an pentru a depune o cerere.
Snap Inc. nu a recunoscut nicio faptă greșită, în ciuda faptului că a fost de acord cu înțelegerea. Într-o declarație pentru Tribune, un purtător de cuvânt al companiei a scris că Snapchat a emis o notificare de consimțământ în aplicație rezidenților din Illinois la începutul acestui an, din precauție. De asemenea, a negat că datele biometrice colectate prin aplicația sa pot fi folosite pentru a identifica anumite persoane.
„Snapchat nu colectează date biometrice care pot fi folosite pentru a identifica o anumită persoană sau nu se angajează în identificarea facială”, a spus Snap.
„De exemplu, filtrele pot fi folosite pentru a identifica un ochi sau un nas ca fiind parte a unei fețe, dar nu pot identifica un ochi sau un nas ca aparținând unei anumite persoane”.