01 nov. 2022 | 15:31

Situație gravă în România. Peste un milion de hectare au fost distruse de secetă

ULTIMA ORĂ
Situație gravă în România. Peste un milion de hectare au fost distruse de secetă

Peste un milion de hectare au fost distruse de seceta din acest an, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale după procesele verbale de constatării a culturilor afectate. 

Seceta a distrus peste un milion de hectare

Situația agriculturii este extrem de gravă în România. ”Suprafață totală afectată de secetă comunicată până la această dată este de 1.017.358 ha – update 1 noiembrie 2022”, a anunțat oficialii Ministerului Agriculturii.

Hectarele care au fost incluse în situația raportată de MADR au fost afectate în proporție de minim 30%.

Suprafețele distruse se află în 38 de județe, inclusiv București: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Ajutoare pentru fermieri

Se pare că cele mai afectate culturi sunt cele care au fost înființate în această primăvara. Conform datelor colectate, 438.588 de hectare de porumb au fost afectate de secetă și 224.112 hectare de floarea-soarelui au pierdut producții cu minim 30% din această cauză.

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un act normativ privind despăgubirea fermierilor ale căror culturi au fost afectate. Acest sprijin ar ajunge la 1.500 de lei pentru un hectar distrus în proporții de 100%. 

„Fondul mutual de anul viitor zic eu că va putea fi funcțional. Construim acest fond, vom asigura pe de-o parte și din fondurile statului acest fond, va fi și o parte contributivă a fermierilor.

Fermierii au depus aproape 5.000 de cereri pentru a primi finanțare de la autorități pentru încheierea de prime de asigurare.

Bugetul pus la dispoziție a fost suplimentat deja la 16,5 milioane de euro, dar cererea de fonduri e mai mare. Statul acoperă 70% din valoarea primei de asigurare plătită de către fermieri”, a spus Petre Daea.