Sistemul nostru de învățământ este la pământ: cum văd statele lumii rezolvarea

Sistemul nostru de învățământ este la pământ: cum văd statele lumii rezolvarea

Nu este un secret pentru nimeni faptul că sistemul nostru public de învățământ nu mai oferă de mult timp performanțe și că are nevoie de numeroase reforme pentru a fi transformat într-unul de succes. De altfel, cetățenii fiecărui stat din lume au propriile nemulțumiri și așteptări de la sistemul educațional din țara lor. Să vedem despre ce este vorba.

Desigur că niciun sistem public, fie el și de învățământ, nu poate mulțumi și îndeplini așteptările și criteriile de calitate subiective, ale fiecărui cetățean. Nici nu e nevoie ca vreun lider sau politician să încerce să realizeze acest lucru, deoarece ar fi o utopie. Important este, însă, ca majoritatea oamenilor să aibă o părere bună despre evoluția sistemului respectiv, iar acest lucru să se vadă, negru pe alb, în cifre și analize obiective.

Dacă ar fi să întrebăm românii, e clar că obținem păreri nu tocmai favorabile cu privire la ce se întâmplă acum în Educație, mulți dintre ei fiind de părere că, pentru a crește calitatea actului de învățământ, în școli ar trebui să se insufle anumite valori.

Patriotism, seriozitate, punctualitate, bune maniere? Ce valori ar trebui să învețe copiii noștri la școală?

Pentru a răspunde la această întrebare, n-ar strica să aruncăm o privire asupra altor state, unele dintre ele mai prospere ca România, și să vedem cum abordează cetățenii de acolo eventualele valori ce ar trebui studiate de copii la școală.

Ce ar trebui, de fapt, să învețe copiii la școală

Anders Sundell, cercetător în domeniul politicii la Universitatea Gothenburg, a făcut o serie de grafice în care sunt ilustrate ce valori importante cred adulții că ar trebui să învețe copiii, scrie Visual Capitalist. Pentru realizarea graficelor au fost studiate răspunsuri din peste 80 de țări.

Conform studiului, s-au evidențiat puternic următoarele valori: independența și obediența, altruismul și credința religioasă și munca grea și imaginația. Pentru români, au câștigat independența, credința religioasă și munca, acestea fiind valorile pe care le consideră cele mai importante pentru societate.