02 mai 2022 | 11:08

Sistemele românilor, în pericol de infectare cu ransomware: avertismentul SRI și soluția să nu-ți pierzi datele

ACTUALITATE
Sistemele românilor, în pericol de infectare cu ransomware: avertismentul SRI și soluția să nu-ți pierzi datele

În contextul efortului masiv de digitalizare al companiilor și instituțiilor românești, expunerea la atacuri cibernetice crește într-un ritm accelerat. Din acest motiv, avertismentul SRI nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră.

Atât la nivelul persoanelor fizice, cât și al companiilor sau autorităților române, riscul unor atacuri cibernetice a explodat în ultima perioadă. Pe de o parte, nu a ajutat nici războiul din Ucraina. Pe altă parte, cunoștințele digitale ale românilor sunt încă sumare, chiar și dacă interacționează deseori cu date sensibile sau foarte sensibile. În acest context, devi cu ușurință ținta unor hackeri pricepuți.

Avertismentul SRI pentru români

”La nivelul Centrului Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații au fost obținute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicații malware de tip ransomware. Atacatorii intenționează să utilizeze adrese de mail aparținând unor instituții din România pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime.”, se arată în comunicatul Serviciului Român de Informații.

Partea bună este că oficialii SRI vin și cu câteva posibile soluții pe care ar fi bine să le adopți, dacă vrei să te asiguri că nu rămâi în aer cu datele tale personale, ale angajaților și/sau ale colaboratorilor.

”Se recomandă a nu se accesa link-uri sau fișiere atașate mesajelor de tip mail care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute. Se recomandă aceleași măsuri de precauție privind accesarea link-urilor sau a atașamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram etc.”, se mai arată în comunicatul SRI.

Nu în ultimul rând, nimic nu este mai important decât realizarea unor copii de siguranță pentru datele tale sensibile. ”De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranță (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum și stocarea acestor copii pe suporți de memorie separați fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic.”, concluzionează experții de la Serviciului Român de Informații.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele