14 oct. 2022 | 08:50

Sfaturi financiare utile în vremuri inflaționiste: cum să-ți gestionezi bugetul ca un adevărat profesionist

ACTUALITATE
Sfaturi financiare utile în vremuri inflaționiste: cum să-ți gestionezi bugetul ca un adevărat profesionist

Perioada pe care o traversăm este plină de provocări și neajunsuri, dar dacă privim partea plină a paharului, observăm că putem transforma criza în oportunitate.

De fiecare dată când ne aflăm într-o situație dificilă, putem regăsi în noi forța și motivația să ne depășim condiția și să devenim mai buni decât înainte, din anumite perspective. De data aceasta, este vorba despre partea financiară a existenței noastre.

Chiar dacă astăzi ne facem griji legate de facturi, de prețul mâncării, acest moment poate fi ideal să ne reevaluăm comportamentul financiar și să începem să adoptăm practici sănătoase legate de banii noștri.

Indiferent de venitul tău, există anumite elemente care pot fi îmbunătățite, pentru a-ți simplifica situația economică. Evident că dintr-un salariu foarte mic nu poți realiza lucruri semnificative peste noapte, dar mici economii, o atenție mai sporită pe unele cheltuieli inutile, pot face o diferență semnificativă în timp.

Iată câteva aspecte asupra cărora merită să te apleci în această perioadă, cu mai multă atenție și grijă:

Fii atent la comisioanele bancare

Dacă primești salariul sau pensia într-un cont bancar, verifică ce costuri presupun operațiunile pe care le faci. De exemplu, retragerile de numerar de la ATM-urile băncii respective. E posibil ca, la final de lună, zeci de lei să fie pierduți pe astfel de operațiuni. Banii ar putea fi economisiți sau direcționați în altă parte.

Nu mai plăti abonamente inutile

Cu siguranță ai vreun abonament plătit lunar, de care nu te bucuri, pe care nu l-ai mai folosit de multă vreme sau care nu-și justifică plata cu regularitate. Numai daca vorbim despre 30-40 de lei lunar, într-un an se strâng câteva sute de lei ce ți-ar putea fi de folos în alte scopuri.

Gătește acasă

Știm că timpul reprezintă o problemă și e dificil să te organizezi pentru mesele zilnice, astfel încât să nu comanzi mâncare prin platformele de specialitate sau să nu ieși în oraș, însă încearcă să reduci comenzile și să gătești cât mai mult acasă, pentru a face economie.

Investește-ți economiile

Când economia este măcinată de inflație, cea mai mare problemă pentru populație o reprezintă devalorizarea economiilor. Banii ținuți la saltea își pierd valoarea. Caută să-ți investești economiile în instrumente de economisire cu randamente (de preferat) peste rata inflației. Ca referință, rata anuală a inflației se apropie vertiginos de pragul de 16%, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), pentru luna septembrie a anului curent.

Sugestii pentru investiții? Dacă nu te pricepi la lucruri mai complicate, poți opta pentru depozitele bancare, cu mențiunea că băncile, deși au majorat puternic dobânzile la depozite, încă nu oferă randamente peste rata anuală a inflației. Totuși, un randament de 8% este mai bun decât nimic!

De altfel, o altă soluție ar putea să fie reprezentată de investițiile în titlurile de stat. Precizăm că, din data de 3 octombrie, ai posibilitatea de a investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 2 ani și dobânzi anuale de 7,75%, respectiv 8,10%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Iată cum poți cumpăra titluri de stat, dacă ești tentat de dobânda oferită:

-Între 03 – 25 octombrie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
-Între 03 – 26 octombrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
-Între 03 – 25 octombrie 2022 în mediul urban și 03 – 24 octombrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

„Dobânda este anuală și se plătește la datele stabilite în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, transmite Guvernul.

Ca să poți investi în titluri de stat trebuie să ai minimum 18 ani împliniți la data efectuării subscrierii.

Învață de la cei bogați să ai mai multă grijă de banii tăi

Un aspect deosebit de important pentru finanțele tale este că veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

În mod bizar, oamenii care au venituri mici sunt mai neatenți la bani, decât cei ce câștigă bine, iar aceasta poate fi explicația pentru care cei din prima categorie intră într-un cerc vicios și se plâng constant de lipsa fondurilor.

Acesta nu este un mit, ci un adevăr demonstrat inclusiv din sondaje recent efectuate în rândul românilor din ambele categorii.

De exemplu, un sondaj realizat de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenți din toată țara, arată că doar 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație. La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe lună) sunt cei mai atenți cu bugetul (72,55% dintre ei sunt atenți la costuri).

Acestea fiind spuse, oamenii care câștigă bine ne pot da o veritabilă lecție de educație financiară, arătându-ne că e important să fii atent cu bugetul, indiferent de faptul că nu duci grija lipsei de mâine!

Tot din analiza aceasta mai reiese că oamenii, în general, au devenit mai cumpătați cu banii – ceea ce nu poate decât să ne bucure. Astfel, 66,43% dintre respondenți declară că obișnuiesc să-și urmărească bugetul lunar, numărul acestora fiind în creștere (cu circa 3%) față de primul trimestru al acestui an. Ponderea este mai ridicată – circa 75% – în rândul celor mai înaintați în vârstă (peste 55 de ani), iar tinerii îmbrățișează mai greu acest obicei – doar 55% din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-și urmări bugetul în mod frecvent.

În cele din urmă, ne mai arată analiza, pentru 25,52% dintre români, cheltuielile cu locuința ocupă 40-60% din venituri. În acest context, românii încep să fie mult mai atenți și prudenți în ceea ce privește alte tipuri de cheltuieli care pot afecta bugetul familiei (ex. vacanțe, ieșiri în oraș etc.).