23 nov. 2022 | 11:22

Semnal pentru toată Europa. Un lider UE tocmai a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu războiul din Ucraina

ULTIMA ORĂ
Semnal pentru toată Europa. Un lider UE tocmai a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu războiul din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz avertizează că Berlinul trebuie să fie pregătit pentru o escaladare a războiului din Ucraina. În timpul vizitei sale în China, la începutul acestei luni, oficialul UE și președintele chinez Xi Jinping au condamnat amenințările nucleare ale Rusiei.

Pericol în Europa din cauza războiului din Ucraina

Olaf Scholz a semnalat, în cadrul unei conferințe de la Berlin, că Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a conflictului din Ucraina. Oficialul de la Berlin spune că întreaga infrastructură ucraineană ar putea fi distrusă de atacurile rușilor.

„Având în vedere evoluţia războiului şi eşecurile vizibile ale Rusiei în creştere, trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare. Aceasta ar putea include distrugerea infrastructurii”, a spus Scholz.

Potrivit lui Olaf Scholz, fondul de apărare de 100 de miliarde de euro (102,76 miliarde de dolari) anunțat de Germania în urma invadării Ucrainei de către Rusia este rezultatul unei lecții învățate pentru a construi stocurile de securitate ale armatei țării. Deplasarea cancelarului german în China a avut loc pe fondul tensiunilor sociale din Germania, care continuă să crească, iar statul din centrul UE se îndreaptă către recesiune.

Germania ajută masiv Kievul

În ceea ce privește relația Olaf Scholz -Vladimir Putin, președintele turc Recep Erdogan susține că oficialul german ar fi interesat de o soluție de mijloc. Scholz a respins acuzațiile că Germania și-ar reduce sprijinul militar pentru Ucraina și a promis că va continua să ofere asistență guvernului de la Kiev.

„Am livrat tot ce aveam: sisteme antitanc și antiaeriene, mine, tunuri, tone de muniție și ajutoare neletale. De atunci am trecut la sisteme mai complexe și de mare valoare. Obuziere autopropulsate, lansatoare multiple, sisteme de rachete, sisteme antiaeriene, radare. Unele dintre aceste sisteme sunt atât de noi încât doar foarte puține au fost produse și unele dintre ele nici măcar nu au fost introduse în Bundeswehr (n.r. Armata Germaniei)”, spunea Olaf Scholz în luna august.

Rusia ar putea ataca țări UE

Săptămâna trecută, un raport al inspectorului general al Forțelor Armate germane, Eberhard Zorn, dezvăluia că „o invazie rusă în Europa este mai posibilă ca niciodată”. Documentul de 68 de pagini, intitulat „Ghiduri operaționale pentru forțele armate”, invită guvernul de la Berlin să-și regândească de la zero atitudinea în sectorul militar.

Zorn punctează că războiul într-o națiune membră NATO din Europa de Est a devenit din nou „posibil” și încurajează Germania să reia un rol de lider în apărarea continentului. Alarma a devenit actuală, după ce o rachetă a căzut la granița poloneză cu Ucraina.

„Un atac asupra Germaniei poate sosi fără preaviz, iar NATO și UE nu își pot permite să reacționeze doar după fapte. În cazul unei agresiuni împotriva NATO, Germania trebuie să fie pregătită pentru un răspuns armat, fără să fie nevoită să aștepte sprijinul Statelor Unite”, a explicat Zorn, potrivit „Der Spiegel”.