26 mai 2022 | 11:51

Securitatea națională este amenințată de atacurile cibernetice: avertismentul SRI

ACTUALITATE
Securitatea națională este amenințată de atacurile cibernetice: avertismentul SRI

Securitatea națională este amenințată de atacurile cibernetice mai mult decât oricând. Iată ce anunț a făcut SRI în acest sens.

Conform preşedintelui Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, clasa politică trebuie să adopte o legislaţie în domeniul securităţii cibernetice.

„Doresc să subliniez importanţa elaborării legislaţiei în domeniul securităţii cibernetice, legislaţie care astăzi România din păcate nu o are şi cred că trebuie urgentată, sunt convins că trebuie urgentată legea securităţii cibernetice, care este într-o formă finală şi fac un apel decidenţilor politici să vină în Parlament cu această lege”, a spus Cristian Chirteş.

Atacurile cibernetice vizează România

Acesta a menționat că a avertizat încă din luna februarie asupra unor posibile atacuri cibernetice care era posibil să vizeze site-uri sau infrastructuri critice: “Astăzi mai mult decât în luna februarie readuc în atenţia tuturor avertismentele date de către SERI cu privire la posibilitatea unor noi atacuri cibernetice în perioada următoare. SRI, prin Cyberint, a identificat vulnerabilităţi şi bineînţeles a făcut recomandări tuturor instituţiilor care au fost afectate de aceste atacuri şi nu numai”.

Astfel, legea securităţi cibernetice trebuie să stabilească clar atribuţiile fiecărei entităţi din acest domeniu, potrivit declarațiilor acestuia. Cristian Chirteș i-a îndemnat totodată pe toţi decidenţii din sectorul public, mediul privat, operatorii de infrastructuri esenţiale, să ia în serios avertismentele privind pericolele cibernetice.

De asemenea, generalul SRI Anton Rog, director Centrul Naţional Cyberint, a vorbit despre oportunităţile digitale ale României şi valorificarea lor, dar si despre evoluţia peisajului cibernetic, în cadrul evenimentului Microsoft Envision, organizat online de compania americană.

”Odată cu începerea digitalizării și pătrunderea tehnologiei atât în zona publică, cât și în zona privată suprafața de atac crește și trebuie să rămânem vigilenți. Trebuie să rămânem tehnologic apropiat de nivelul solicitat pentru a asigura securitatea acestor infrastructuri”, a spus generalul de brigadă al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

El a mai menționat că nivelul de digitalizare al României este abia la început, însă țara noastră este vizitată frecvent de actori cibernetici: “Faptul că nu sunt făcute publice astfel de atacuri se datorează efortului pe care îl facem din punct de vedere uman și tehnologic. Practic, la nivelul centrului Național Cyberint există un Security Operation Center (SOC construit din bani europeni prin intermediul căruia noi oferim servicii de securitate cibernetică pentru toate instituțiile din arcul guvernamentală al României”.