21 nov. 2022 | 07:31

Se taie pensiile în România și nici nu-ți dai seama, până și pensiile facultative sunt afectate: de unde vine ”lovitura”

ACTUALITATE
Se taie pensiile în România și nici nu-ți dai seama, până și pensiile facultative sunt afectate: de unde vine ”lovitura”

Puterea de cumpărare a românilor a avut foarte mult de suferit în ultimul an, iar situația nu pare să se îmbunătățească prea curând. Dintr-un punct de vedere, veniturile pensionarilor au avut cel mai mult de suferit și chiar dacă pensiile pare neschimbate, în fapt, au fost tăiate. Este suficient să transpui veniturile modice în litri de benzină sau kilograme de cartofi ca să înțelegi dezastrul de la un an la altul.

Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri ”Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane din Capitală. Din această poziție și cu o experiență semnificativă în spate, economistul a explicat relația incredibil de tristă și deloc evidentă pentru muritorii de rând dintre creșterea Produsului Internet Brut (PIB) care se tot laudă la TV și tăierea, în practică, a pensiilor.

Cât de mult le-au scăzut veniturile românilor

Într-o postare pe Facebook, economistul a explicat că nu doar pensiile aflate în plată ale românilor se duc în jos cu o viteză amețitoare, dar și pensiile facultative, Pilonul II. Aceasta este o consecință a inflației și a randamentelor real – negative a tuturor băncilor, fondurilor de investiții și nu numai.

”PIB crește, pensia se taie. Nu, nu doar pensia în plată, despre care unii dintre dvs. v-ați plictisit să mă auziți vorbind. Ci și pensia viitoare din Pilonul 2. Se taie fiindcă inflația și randamentele real-negative asta înseamnă. Din păcate, oamenii nu mănâncă PIB și nu se încălzesc cu indicii ajustați sezonier la INS”, spune Bogdan Glăvan.

În același context, economistul a explicat că veniturile actuale și viitoare ale românilor se duc foarte mult în jos, într-un ritm invers proporțional cu cel al creșterii Produsului Intern Brut.

”O creștere a PIB care înseamnă tăierea veniturilor prezente și viitoare ale majorității cetățenilor nu înseamnă altceva decât o politică anti-socială mascată de statistică. Nivelul de trai actual scade + nivelul de trai din viitor scade (față de cât ar fi fost în absența inflației). Polarizarea socială crește. Feudalismul se intensifică”, se mai arată în postarea publicată de expert.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele