Se schimbă regulile de compensare ale facturilor la energie pentru români, din nou
Foarte mulți români nu și-au mai primit facturile la energie electrică și gaze naturale de foarte mult timp din cauza măsurilor de plafonare și compensare implementate de Guvern prin ordonanțe de urgență. Multe dintre ele nici măcar nu pot fi aplicate, iar cea mai nouă măsură anunțată intră și ea în această categorie.
În cazul în care te gândești că nimeni nu-ți cunoaște salariul, poate nici măcar membri ai familiei, vei fi uimit să afli că, în curând, leafa ta s-ar putea să ajungă la furnizorul de energie, în cazul în care îți dorești compensarea facturii la curent. La asta s-au gândit membri Guvernului ca fiind un mecanism eficient pentru a stabili cine merită sau nu să se bucure de tarife mai mici.
Compensarea la curent, în funcție de salariul fiecărui român
Membrii PSD, deși fac parte din coaliția de guvernare împreună cu PNL și pot purta aceste discuții în cadrul Guvernului, și-au făcut un obicei din a ieși în spațiul public cu o serie de propuneri care, de cele mai multe ori, au o șansă infimă spre inexistentă de a se materializa la scară largă, de a fi implementate în piață. Acum, PSD cere coaliției (din care face parte) implementarea unui preț reglementat fix de 1,2 – 1,3 lei /kWh pentru clienții casnici și non-casnici.
În aceeași propunere, social-democrații speră ca 85% din piața de energie din România să fie reglementată, rămânând doar 15% sub forma de piață liberă. Se dorește, de asemenea, eliminarea completă a plafoanelor de consum și plata aceluiași tarif independent de cantitatea de energie consumată.
În același timp, guvernanții se gândesc serios să implementeze plafoane pe baza veniturilor din familie. Astfel, cei cu venituri mici ar urma să plătească un preț chiar mai mic decât în prezent, de doar 0,68 lei/kWh. Compensarea ar urma să fie primită pe card și nu sub forma unui voucher.
”Ordonanța de Urgență care nu face referire la consumul pe anul acesta, în continuare este o ordonanță strâmbă, făcută în funcție de niște consumuri înregistrate pe anul trecut, Deci nu este onestă din acest punct de vedere. Adică, dacă anul trecut ai avut un consum de sub 100 kWh/lună, anul acesta poți consuma și 3000 de kWh/lună, pentru că vei avea un preț foarte mic.
Faptul că se introduce o componentă socială este lăudabil pentru că cei care sunt vulnerabili trebuie protejați și nu întotdeauna cei care au un consum mic de energie înseamnă că au și venituri mici. Există anumite cazuri în care se încălzesc cu energie electrică și în situația respectivă este posibil ca familia să aibă într adevăr-venituri mici, dar, pentru că nu este o rețea de gaze în zonă sau nu există o altă modalitate de încălzire, să fie nevoiți să fie folosească curentul electric.
Deci acesta este un lucru bun. Doar că această nouă ordonanță este tot o mișcare reactivă la o piață care este în continuă zbatere. Deci nu este o soluție. Să nu ne păcălim. Practic statul încearcă să nu mai plătească diferența între costul pieței și costul plătit de utilizatori, de aceea dorește să reglementeze”, a explicat Ciprian Cherciu pentru Antena 3 CNN.