Se schimbă legea pentru toți românii care dau de permis auto în România: ce spune legea, cum dai examen
Un nou proiect legislativ vine cu o schimbare foarte importantă legată de procesul de examinare pentru obținerea permisului auto. Inițiativa vine de la parlamentarii UDMR și are toate șanse să intre în vigoare în următoarea perioadă.
Reorganizarea procedurii de obținere a permisului de conducere va putea suferi schimbări majore în perioada următoare, începând cu examinatorii. Dacă intră în vigoare modificările, pe lângă ofițeri și agenți de Poliție, meseria de examinator va putea fi exercitată de către orice persoană care obține autorizație în domeniul respectiv.
Ce spune legea, când vine vorba de școala de șoferi
Conform documentului aflat la Parlament, ARR, un organ tehnic al Ministerului Transporturilor, va fi responsabil de examinarea candidaților. În privința procesului de obținere a unei autorizații de examinator, o persoană trebuie să aibă permis de conducere de minim trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendat în ultimii trei ani. Pe lângă faptul că trebuie să urmeze cu succes cursul de formare inițială, nu trebuie să desfășoare sau să aibă vreo legătură cu o școală de conducători auto.
În opinia inițiatorilor, schimbările sunt necesare, în condiţiile în care Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar candidaţii trebuie să aştepte luni de zile pentru a obţine o programare la proba practică.
„Iniţiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare şi facilitarea procedurilor administrative pentru obţinerea permisului de conducere”, a argumentat deputatul UDMR, potrivit unui comunicat de presă.
În privința autorizației de examinator pentru camioane sau autocare, categoriile C și D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana care își dorește această calificare trebuie să aibă permisul de conducere de cel puțin cinci ani în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică.
„Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliţie, după trei ani de experienţă în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, aşa cum este în prezent”, a precizat Benedek Zakarias.
Ultima modificare legislativă propusă vizează procesul efectiv de evaluare. Dacă propunerea va fi votată, nu ar mai fi obligatorie efectuarea ambelor probe în aceeaşi localitate, în sensul în care candidaţii, în funcţie de reşedinţa lor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, îşi vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susţinerea probei. Totodată, la proba practică, instructorul ar fi obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul pentru a supraveghea desfăşurarea examenului.