05 dec. 2022 | 07:00

Se schimbă legea pentru românii cu fotovoltaice: ce ”câștigă” pasionații de panouri solare de la stat

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru românii cu fotovoltaice: ce ”câștigă” pasionații de panouri solare de la stat

Autoritățile române fac eforturi în această perioadă de a se adapta la normativele europene ce prevăd încurajarea instalațiilor fotovoltaice la utilizatorii casnici.

Dintr-un punct de vedere, este o veste bună pentru români. Pe de altă parte, la cât de lent se mișcă decontarea instalațiilor de panouri solare finanțate de stat, majoritatea oamenilor și-a pierdut încrederea în orice proiect legislativ care, în teorie, facilitează scăderea facturilor la energie. Ca referință, de această dată, vorbim de o ordonanță de urgență menită să faciliteze implementarea Directivei RED II pe zona de regenerabile de la Bruxelles pe teritoriul României.

Ce se schimbă pentru prosumatorii români, posesorii de fotovoltaice

Spre deosebire de situația actuală, statutul prosumatorului – cel care bagă energie electrică în rețeaua națională de curent se va schimba. În curând, indiferent unde își vor monta românii panouri fotovoltaice pentru autoconsum, nu vor mai fi limitați să devină prosumaatori doar în locația în care a avut loc instalația, ci și în alte locații.

„Este vorba despre implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile. Practic, prin această Directivă se stabileşte noul cadru de producere şi promovare în România a energiei regenerabile, atât în cadrul energiei electrice, cât şi în cadrul energiei termice, precum şi în transportul de gaze naturale. Vorbim de transportul de gaze naturale prin facilitarea transportului în amestec a gazelor verzi, a aşa ziselor gaze verzi.

Este o ordonanţă tehnică, dar aş vrea să subliniez un punct foarte important care este prins în această ordonanţă şi sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care doresc să-şi monteze energie regenerabilă, practic, panouri fotovoltaice pentru autoconsum.

Prin această ordonanţă de urgenţă, prin această Directivă, practic, îşi pot monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum, pot deveni prosumeri nu numai în locaţia aceea unde este consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite, urmând să se facă, practic, compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, pe toate locaţiile prosumatorului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor”, a declarat Virgil Popescu, în urmă cu câteva zile, la şedinţa de Guvern, scrie Agerpres.

Un alt detaliu important și schimbare foarte relevantă ține de numărul instalațiilor de panouri fotovoltaice, acestea putând fi mai multe. ”Şi beneficiază, practic, de energia produsă ori la o locaţie, ori la la multe locaţii, dacă decide acest lucru. Practic, venim în întâmpinarea cererii mai multor prosumatori care au venit, atât la noi, la Ministerul Energiei, cât şi la Parlament şi le-am spus că prin această ordonanţă de implementare a Directivei rezolvăm acest lucru”, a afirmat Popescu.

În ceea ce privește materializarea acestor inițiative, acest lucru va fi posibil printr-o colaborare între mai multe ministere.

„Vom lucra împreună cu Ministerul Dezvoltării pentru partea de încălzire-răcire a locuinţelor, evident cu Ministerul Mediului, vorbim de energie regenerabilă, iar schemele de finanţare şi instrumentele financiare sunt deja existente pe piaţă, urmând să implementăm şi contractele pentru diferenţă, tocmai pentru a putea încuraja creşterea într-un ritm susţinut a energiei regenerabile”, a concluzionat ministrul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele