12 iul. 2022 | 15:18

Se schimbă legea în România și îți afectează banii de la bancomat: cine va avea de pierdut, de fapt

ACTUALITATE
Se schimbă legea în România și îți afectează banii de la bancomat: cine va avea de pierdut, de fapt

Tocmai a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege care te influențează în mod direct, dacă obișnuiești să folosești bancomatul pentru diverse operațiuni de schimb valutar sau apelezi la anumiți operatori.

Conform proiectului în cauză, este vorba despre transparentizarea comisioanelor.

„Se impune transparenţa comisioanelor şi a cursului de schimb utilizat pentru a asigura comparabilitatea şi pentru a-i permite plătitorului să facă o alegere în cunoştinţă de cauză. Comisioanele de conversie monetară pentru toate plăţile cu cardul ar trebui să fie exprimate în acelaşi mod, şi anume ca un adaos procentual la cele mai recente rate de schimb valutar de referinţă euro disponibile, emise de Banca Centrală Europeană”, se arată în nota de fundamentare a documentului la care facem referire.

Ce se va întâmpla, concret, cu toate ATM-urile

Practic, nu vei mai fi cel care pierde de pe urma acestor taxe care ți se percep. Vei putea să fii mai bine informat, ți se va prezenta clar și la obiect ce comisioane vei suporta, urmând să decizi dacă finalizezi sau nu operațiunea respectivă sau cauți un curs valutar mai avantajos, în altă parte!

„Informarea legată de comisioane vizează, printre altele, pe lângă comisionul de conversie monetară, şi comisioanele de operaţiune sau cele aplicate transferului efectuat online. Nerespectarea obligaţiei de informare a clientului, indiferent de modalitatea de efectuare a schimbului, înainte de iniţierea plăţii, va fi sancţionabilă cu amendă cuprinsă între 10.000 şi 50.000 lei. Față de forma inițială din mai 2021, documentul actual al proiectului de HG prevede o înăsprire a acestor amenzi, în condițiile în care, în momentul punerii în dezbatere publică, amenzile erau cuprinse între 8.000 și 10.000 lei.

În privința comisionului de conversie monetară aferent transferurilor inițiate online, furnizorul va comunica clientului o estimare a comisionului pentru serviciile de conversie monetară aplicabil transferului, într-un mod neutru și cuprinzător”, explică avocatnet.ro.

”Preţul unei tranzacţii de plată transfrontaliere în euro în interiorul Uniunii Europene nu trebuie să fie diferit de cel al tranzacţii naţionale efectuate în interiorul unui stat membru în moneda naţională a statului membru respectiv”, se mai arată în proiect.