26 apr. 2022 | 09:01

Se schimbă legea în România, de mâine, pentru toți șoferii: ce se întâmplă cu rovinieta

ACTUALITATE
Se schimbă legea în România, de mâine, pentru toți șoferii: ce se întâmplă cu rovinieta

Dacă nu ești atent, rovinieta poate deveni o sursă importantă de amenzi, dar o nouă lege care intră în vigoare de mâine, 27 aprilie 2022, s-ar putea să-ți facă viața semnificativ mai ușoară, chiar dacă este menită să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.

Un nou ordin al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), după ce a fost oficializat la începutul acestei luni și va intra în vigoare de miercuri, se va reflecta în notificări prin email pentru cei cărora urmează să le expire rovinietele. Ordinul cu valoare legislativă se va aplica în cazul românilor care au achiziționat anterior roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile. Ca referință, orice român care își conduce mașina pe drumurile naționale, în afara localității, este obligat să aibă rovinietă, iar printr-o rețea de camere fixe, poate în orice moment să se trezească cu o amendă pentru expirarea ei.

Ce spune legea pentru șoferii din România, despre roviniete

De miercuri, 27 aprilie 2022, își va face simțite efectele la nivel național Ordinul MTI nr.365/2022, publicat în 12 aprilie în Monitorul Oficial. Documentul legislativ introduce posibilitatea ca șoferii să fie notificați prin email de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea nu va transmisă tuturor șoferilor de pe drumurile publice din țara noastră, ci doar celor care au achiziționat în prealabil o rovinietă cu valabilitate egală sau mai mare cu 30 de zile.

„Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, scrie, mai exact, în ordinul MTI.

În contextul în care mulți șoferi nu și-au dat adresa de email atunci când și-au făcut rovinieta și nici nu și-au dat acordul pentru a fi notificați prin email, în majoritatea cazurilor, măsura legislativă își va face simțite efectele de la următoarea achiziție a vinietei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele