29 nov. 2022 | 08:55

Se schimbă banii, decizia băncii centrale din această țară din Europa: cum s-a ajuns la soluția radicală

ACTUALITATE
Se schimbă banii, decizia băncii centrale din această țară din Europa: cum s-a ajuns la soluția radicală

Se schimbă banii în Ucraina – țara ar urma să aibă o monedă digitală. Banca Națională a Ucrainei (BNU) a prezentat proiectul marți, în fața reprezentanților băncilor, instituțiilor financiare nebancare și pieței de active virtuale.

Astfel, Banca Națională a Ucrainei a prezentat un proiect pentru lansarea e-grivna, care ar urma să devină forma electronică a grivnei, unitatea monetară a Ucrainei. Scopul său cheie este de a îndeplini în mod eficient toate funcțiile banilor, „suplimentând formele de numerar și fără numerar ale grivnei”, conform autorității de reglementare.

Se schimbă banii în Ucraina

„Utilizarea e-grivnei ar trebui să fie convenabilă și accesibilă tuturor segmentelor populației, persoanelor juridice, organismelor de stat, băncilor și instituțiilor financiare nebancare”, a declarat Banca Națională a Ucrainei într-un comunicat.

„Dezvoltarea și implementarea e-grivnei poate fi următorul pas în evoluția infrastructurii de plăți a Ucrainei, va contribui la digitalizarea economiei, la răspândirea în continuare a plăților fără numerar, la reducerea costului acestora, la creșterea în nivelul transparenţei acestora şi creşterea încrederii în moneda naţională în general”, a declarat vicepreședintele BNU, Oleksiy Shaban.

Tot acesta a menționat că acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra asigurării securității economice și întărirea suveranității monetare a statului, va întări capacitatea Băncii Naționale de a menține stabilitatea prețurilor și financiare ca garanție a creșterii economice durabile.

Banca Națională a Ucrainei a dezvăluit posibilul design al e-grivnei, arhitectura, caracteristicile și avantajele acesteia pentru furnizorii de servicii de plată, în special, utilizarea unei platforme tehnologice pentru plăți instantanee, programarea serviciilor și analiza fluxului de date va crea oportunități ample pentru apariția de noi oportunități de afaceri, digitalizarea serviciilor, atragerea de noi clienți și optimizarea costurilor.

Așadar, conform proiectului, e-grivna poate deveni o alternativă la instrumentele și metodele de plată cu amănuntul existente – numerar, carduri, ordine de plată și monedă electronică. Avantajele monedei digitale sunt: utilizare, siguranță (plățile și schimbul sunt garantate de Banca Națională a Ucrainei), înregistrare rapidă a utilizatorului, viteza mare de tranzactie.

Având în vedere că Proiectul Pilot a avut o listă limitată de tranzacții și gama de utilizatori, precum și valoarea și volumul mic al tranzacțiilor, nu a permis evaluarea completă a atractivității și nivelul potențial de implicare a populației ucrainene în astfel de instrumente. Astfel, este
dificil de prezis câți cetățeni ucraineni vor folosi moneda.

E-grivna poate fi considerată „tehnologie perturbatoare”, deoarece poate schimba semnificativ ecosistemul pieței ucrainene de plăți și redistribuirea rolurilor existente ale participanților pieței.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele